Czasami zdarza się sytuacje, że mamy więcej naczyń do mycia niż może pomieścić zmywarka. Takie sytuacje mogą mieć miejsce codziennie i wynikać mogą z naszego pośpiechu i natłoku obowiązków. Do takiej sytuacji na pewno dojdzie po każdej większej imprezie. Wtedy ilość naczyń rośnie w tempie wykładniczym. W dodatku goście bardzo, ale to bardzo często nie dojadają i zostajemy z naczyniami nie tylko brudnymi, ale zawierającymi niemałe ilości jedzenia. Co wtedy robić i jak podstępować, aby zmywanie było efektywne i jednocześnie nie doprowadziło do zapchania zmywarki?
W przypadku naczyń z pozostałymi kawałami jedzenia, oczywiście należy je wstępnie oczyścić poprzez wyrzucenie resztek. Ale co zrobimy z zeschniętymi resztami na talerzach i innych naczyniach?
Odpowiedź jest również niezwykle prosta: – Absolutnie nie ma potrzeby dodatkowego płukania naczyń przez ich włożeniem do zmywarki! Każda zmywarka w klasie A, czyli obecnie każda znajdująca się na półce sklepowej (ponieważ takie są wymogi unijne) przechodzi testy laboratoryjne podczas których badana jest między innymi efektywność mycie naczyń wg specjalnych kryteriów. Naczynia są brudzone, odstawiane na 2 godziny do zeschnięcia w ekstremalnie wysokiej temperaturze 80°C, a następnie poddawane myciu w zmywarce oraz ocenie zmywania. Każde wyjęte naczynie po takim zmywaniu bada się przez 10 sekund w oświetleniu 1000-1500 Lux. Nieźle!
Czyli nasza praca ograniczyć powinna się tylko i wyłącznie na zrzuceniu resztek do kosza oraz ułożeniu naczyń w zmywarce.