Podstawowy podział wyciskarek wolnoobrotowych to: POZIOMA oraz PIONOWA. Decydując się na zakup wyciskarki, powinniśmy przede wszystkim rozważyć zakup pomiędzy tymi dwoma typami, zanim przejrzymy do kolejnych wyborów.
Spis treści
Wyciskarki wolnoobrotowe pionowe
Wyciskarki wolnoobrotowe pionowe to takie, w których wałek ślimakowy jest umieszczony w pionie urządzenia, przez co poszczególne kawałki nie wymagają pchania, a samodzielnie spadają w dół urządzenia. Po wrzucenia całego owocu lub jego kawałka, po postu spada on siłą grawitacji do niższej sekcji urządzania. Zaletą wyciskarek pionowych jest to, że zajmują one mniej miejsca na blacie roboczym. Są jednak wyższe i często ich wysokość wynosi 45-50 cm. Należy brać to pod uwagę, jeśli planujemy postawić wyciskarkę na blacie pod szafkami.
Wyciskarki wolnoobrotowe poziome
Wyciskarki wolnoobrotowe poziome z kolei mają wałek ślimakowy w poziomie, co wymusza od nas konieczność popychania składników za pomocą popychacza lub innego przedmiotu. To oznacza, że przy wyciskarce musimy stać przez cały czas pracy urządzenia oraz stale kontrolować jego pracę. Jest to duża wada urządzania, ale wyciskarki poziomie mają również swoich zwolenników, szczególnie jeśli często wyciskane są warzywa posiadające włókna.
Kiedy zatem używać wyciskarek poziomych?
Wyciskarki poziome przydają się szczególnie, kiedy wyciskami dużo włókien, zieleniny i chwastów. Czasami chwasty wyciskami, kiedy przygotowujmy własną kurację leczniczą. Wtedy najlepiej sprawdzi się wyciskarka poziomowa dwuślimakowa. Jest to najwydajniejszy sposób wyciskania tego typu składników. W ten sposób można wycisnąć więcej soku. Sok wychodzi gęsty oraz klarowny.
Do minusów wyciskarek poziomych poza obsługą można zaliczyć również wyciskanie soku z miękkich owoców takich jak jabłka, czy też miękkich warzyw jak pomidory. Wtedy praca jest mniej efektywna, a wyciskanie jest wolniejsze.
Kolejną wadą wyciskarek poziomych jest ich sposób czyszczenia. Doprowadzenie urządzania co czystości wymaga więcej czasu. Ponadto urządzenie jest mniej poręczne i zajmuje więcej miejsca.
Dla większości amatorów wyciskania soków, na dobry początek polecimy zatem wyciskarki pionowe, jako łatwiejsze w obsłudze oraz lepiej radzące sobie z typowymi owocami i warzywami. Jeśli jednak przyjdzie nam do głowy wyciskami mniej popularnych składników jak zioła czy chwasty, to wtedy można zainwestować w porządną wyciskarkę dwuślimakową poziomą.