Płyta gazowa do zabudowy to urządzenie, które cieszy się sporym zainteresowaniem. Dla wielu osób gotowanie na gazie jest zdecydowanie najlepsze, najzdrowsze i najbardziej ekonomiczne. Wybierając taką płytę, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych czynników, które umożliwią wygodne użytkowanie.
Spis treści
Dla kogo płyta gazowa do zabudowy będzie najlepsza?
W trakcie urządzania mieszkania lub domu, wiele osób zastanawia się nad tym, czy lepiej zdecydować się na płytę indykcyjną, gazową, czy elektryczną. Okazuje się, że płyta gazowa do zabudowy to wciąż dosyć często wybierane rozwiązanie, które sprawdzi się w przypadku kilku grup osób. Przede wszystkim, płyta gazowa to dobry pomysł do starszych bloków, gdzie instalacja elektryczna nie pozwoli na podłączenie płyty indukcyjnej. Dodatkowo gaz jest zdecydowanie najbardziej oszczędnym rozwiązaniem, a więc rachunki są mniejsze. Warto także dodać, że prawdziwi kucharze są zdania, że dobre potrawy można przygotować tylko na ogniu, a więc właśnie na płycie gazowej. Na koniec warto dodać, że w wielu nowych blokach w ogóle nie ma podłączenia gazu, więc mieszkańcy muszą decydować się na inny typ płyty.
Na co zwrócić uwagę wybierając płytę gazową do zabudowy?
Decydując się na zakup płyty gazowej do zabudowy, należy zwrócić uwagę na następujące czynniki:
- Kształt płyty oraz ułożenie palników oraz pokręteł. Obecnie najwięcej płyt na polskim rynku ma szerokość 60 centymetrów, a więc dobrze zostawić takie miejsce w kuchni na zbudowaną płytę. Warto zwrócić także uwagę na to, czy liczba palników oraz ich ułożenie odpowiadają stylowi gotowania. Niektórzy używają tylko jednego lub dwóch palników, a inni często gotują na trzech, czterech, a nawet na pięciu! Znaczenie ma także wielkość palników oraz same pokrętła.
- Stabilne ruszty, które są wytrzymałe i nie poddają się łatwo niszczeniu z powodu ognia. Zdecydowanie najlepsze pod tym względem są ruszty żeliwne, czyli chropowate, ciężkie i dosyć masywne. Warto zwrócić także uwagę na stabilność rusztów, aby garnki stały na nich w sposób bezpieczny.
- Powierzchnia, która jest łatwa do czyszczenia i pielęgnacji. Ma to znaczenie nawet dla osób, które nie gotują codziennie, ponieważ odpowiednia powierzchnia płyty gazowej zdecydowanie ułatwia sprzątanie po sobie i cykliczną pielęgnację. Najłatwiejsza w utrzymaniu czystości jest emalia, natomiast najtrudniej usunąć zabrudzenia ze stali inox (widać na nich zacieki i ślady palców).
- Palnik turbo, który dodaje mocy i sprawia, że gotowanie jest szybsze. Dodatkowo taki palnik świetnie sprawdza się w przypadku niektórych potraw i sprawia, że patelnia podgrzewana jest równomiernie, na całej powierzchni.
- Zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu, które ma szczególne znaczenie z punktu widzenia bezpieczeństwa domowników.
- Automatyczna zapalarka, dzięki której nie trzeba mieć w domu zapałek, zapalniczki lub specjalnego urządzenia do włączania palnika.
Rodzaje płyt gazowych do zabudowy
Wybierając płytę gazową do zabudowy, należy zastanowić się nad tym, czy gaz ma być na palnikach żeliwnych, czy też ma być to gaz pod szkłem. Ten drugi typ jest nowocześniejszym rozwiązaniem, jednak czas gotowania jest tutaj dużo dłuższy u trudno się je czyści. Właśnie dlatego lepiej zdecydować się na tradycyjne płyty gazowe, których wybór w sklepach jest naprawdę spory. Dostępne są zarówno płyty gazowe do zabudowy w formie retro, jak i bardziej innowacyjne i nowoczesne modele.