Przemyślane ułożenie produktów w lodówce pozwala w pełni wykorzystać potencjał, jaki skrywają półki i szuflady. Do organizacji przestrzeni doskonale sprawdzą się pojemniki, które występują w wielu pojemnościach oraz kształtach do wyboru. Mogą być szklane lub wykonane z tworzywa sztucznego. Podpowiadamy, co wybrać do przechowywania żywności, aby łatwo można było zlokalizować jej położenie i na dłużej zachować świeżość wędlin, owoców, warzyw czy nabiału.
Spis treści
Dlaczego warto przekładać produkty z opakowań oryginalnych?
Choć znacznie szybciej jest wkładać do lodówki produkty spożywcze w oryginalnych opakowaniach, w takiej formie, jak przynieśliśmy je ze sklepu, to jednak warto przekładać je do pojemników zamiennych. Po pierwsze – w folii warzywa szybciej tracą swoją jędrność i świeżość, są bardziej podatne na gnicie. Folia jest też nieestetyczna, szeleści przy każdy wyciąganiu, a jeśli wewnątrz znajdują się różne warzywa czy owoce to ich zapachy będą się przenikać. Środowisko sprzyja rozwojowi bakterii. Wyrób w sobie nawyk przekładania produktów do pojemników w lodówce także po to, aby lepiej wykorzystać dostępną przestrzeń.
Jakie opakowania do przechowywania w lodówce wybrać?
Pojemniki, które wykorzystujemy do przechowywania produktów spożywczych służą nie tylko do segregacji w lodówce, ale też do innych celów. W niektórych można nawet mrozić resztki obiadu! Estetyczne, zamykane pudełka świetnie sprawdzą się również do pakowania lunchu.
Główny podział pojemników dotyczy tego, z jakiego materiału powstają. Tutaj do wyboru są przede wszystkim:
- szklane,
- plastikowe,
- foliowe,
- silikonowe,
- ceramiczne,
- porcelanowe.
Idealne pojemniki powinny mieć odpowiednie certyfikaty potwierdzające ich jakość i zgodność z obowiązującymi normami. To ważne, bo daje pewność, że materiał nie wydziela żadnych szkodliwych substancji i zachowuje nienaruszony smak, zapach, kolor i właściwości artykułów spożywczych.
Co przechowywać w lodówce w pojemnikach?
Są takie produkty, które z powodzeniem można pozostawić w oryginalnych opakowaniach – jogurty, mleko, śmietana, śledzie. Natomiast kupowane na wagę sery czy wędliny, kiełbasy, kabanosy, a już na pewno mięso warto przekładać do pojemników szklanych z zamykanymi wieczkami. Dla mięsa i szynki producenci lodówek przewidują oddzielne szuflady – warto z nich korzystać, aby odizolować produkty od innych, które spożywamy bez wcześniejszej obróbki termicznej.
Przekładanie sera, szynki, warzyw, owoców do pojemników z rozszczelnionymi wieczkami ma chronić przed przenikaniem się zapachów i utrzymywać świeżość produktów na dłuższy czas.
Jakie kształt pojemników najlepiej wybrać?
Najłatwiej będzie ustawić na lodówkowych półkach pojemniki w formie kwadratu czy prostokąta. Można położyć je jedne obok drugich lub pionowo, formując coś na kształt wieży.
Pojemniki transparentne czy w kolorze?
Zdecydowanie przezroczyste. Dlaczego? Bez konieczności przesuwania, przekładania, otwierania i zaglądania do środka można ocenić, co znajduje się w środku. Poza tym, lodówka po otworzeniu prezentuje się kolorowo.
Nasz partner radzi prymusagd.pl