Jak ograniczyć marnowanie żywności i zmniejszyć ilość odpadów?

Według szacunków w Polsce rocznie marnuje się około 9 milionów ton żywności. Taka ogromna ilość ma negatywny wpływ zarówno na środowisko, jak i domowy budżet. Dlatego potrzebne są działania, które zmniejszą to zjawisko.

Problem marnowania żywności jest dostrzegany w wielu miejscach, takich jak produkcja, dystrybucja, handel, gastronomia oraz gospodarstwa domowe. Winę za generowane odpady ponoszą więc praktycznie wszyscy.

Na szczęście są sposoby, aby ograniczyć ilość śmieci, która trafia na wysypiska. Oto kilka sposobów, które mogą pomóc w osiągnięciu tego celu.

Planowanie zakupów

Przed zrobieniem zakupów zaplanuj, jakie posiłki chcesz przygotować przez najbliższy tydzień. Następnie sporządź listę składników potrzebnych do wykonania tych dań i kupuj tylko to, co jest naprawdę potrzebne.

Unikaj zakupów pod wpływem impulsu, bo takie zachowania często prowadzą do marnowania żywności. Zwracaj również uwagę na datę przydatności do spożycia. Jeśli zbliża się ku końcowi, lepiej nie kupuj takich artykułów.

checklist.jpg

Pamiętaj również o odpowiednich warunkach przechowywania żywności, dzięki czemu przedłużysz jej świeżość. W tym celu wykorzystuj odpowiednie pojemniki do przechowywania produktów, szczelnie je zamykając. Zwróć również uwagę na półki i przestrzenie w lodówce, które pomagają zorganizować przechowywanie żywności.

Wykorzystanie resztek

Zamiast wyrzucać pozostałości jedzenia, spróbuj je wykorzystać w bardziej racjonalny sposób. Na przykład z warzyw można zrobić pyszne buliony, z resztek mięsa zapiekanki, a z czerstwego chleba grzanki lub tartą bułkę.

Ponadto jeśli masz produkty, która są jeszcze dobre, ale nie planujesz ich spożywać, rozważ przekazanie tych artykułów organizacjom charytatywnym. W ten sposób możesz pomóc osobom potrzebującym, jednocześnie ograniczając marnowanie żywności.

Dobrym sposobem na wykorzystanie resztek pochodzenia roślinnego jest ich kompostowanie. Dzięki temu ograniczasz ilość śmieci i jednocześnie wprowadzasz oszczędności w domowym budżecie, ponieważ zapłacisz mniej za odbiór odpadów.

Ponadto kompostowanie pozwala na przekształcenie resztek żywności w naturalny nawóz, który później możesz wykorzystać w ogrodzie.

Odpowiedzialny biznes

Przedsiębiorcy również mogą podjąć działania, które pozwolą ograniczyć ilość marnowanej żywności. Na przykład restauracje powinny planować swoje menu i zakupy w oparciu o rzeczywiste zapotrzebowanie.

Jeśli klienci często zostawiają jedzenie na talerzach, należy rozważyć zmniejszenie rozmiaru porcji. Restauracje mogą też szukać sposobów na kreatywne wykorzystanie nadwyżek jedzenia, tworząc specjalne menu.

breakfast.jpg

Przedsiębiorcy z branży gastronomicznej lub prowadzący sklep powinni również nawiązać współpracę z organizacjami charytatywnymi lub bankami żywności. Dzięki temu będą mogli przekazywać produkty, którym kończy się termin do spożycia, zamiast je wyrzucać.

Ważna jest również edukacja personelu w zakresie ograniczania marnowania żywności. Pracownicy powinni być świadomi problemu i wiedzieć, jakie konkretne kroki mogą podjąć, aby zmniejszyć ilość odpadów.

Nie wyrzucaj odpadków do lasu

Wyrzucanie resztek jedzenia do lasu jest szkodliwe dla środowiska. Podobnie jak plastikowe butelki, torebki czy opakowania, także odpadki spożywcze mogą powodować poważne problemy dla zwierząt i roślin, a także niszczyć naturalne ekosystemy.

Kiedy jesteś w lesie lub na terenach rekreacyjnych, zawsze pamiętaj, aby zabrać ze sobą wszelkie śmieci. Nawet porzucony niewielki ogryzek czy skórka po bananie stanowią zagrożenie dla dzikich stworzeń. Korzystaj więc z koszy na śmieci lub zabierz odpadki do domu.

las-smieci.jpg

Dołącz do akcji sprzątania, które mają na celu usuwanie śmieci z obszarów naturalnych. Stowarzyszenie Czysta Polska (czystapolska.org.pl) od wielu lat dba o środowisko i zachęca wolontariuszy do udziału w różnych projektach. Na przykład akcja „Czyste Lasy” ma na celu nie tylko sprzątanie lasów, ale również edukację w tym zakresie.

Zachowanie czystości w przyrodzie jest ważne dla środowiska, zdrowia i piękna natury. Dlatego pamiętaj, aby zawsze odpowiednio gospodarować odpadami i nie wyrzucać ich w lesie lub na innych naturalnych obszarach.

 

Artykuł gościnny.

Redakcja

DomNaNowo.pl jest magazynem internetowych z kategorii dom i wnętrza. Naszą misją jest inspirowanie i zachęcanie do ulepszania swojej przestrzeni życiowej. Publikujemy poradniki i artykuły o wszystkim co wiąże się z domami, mieszkaniami i wnętrzarstwem. Publikujemy zestawienia aranżacji różnego typu pomieszczeń oraz przestrzeni mieszkalnych. Prezentujemy rankingi zestawienia. Naszą redakcję tworzy zespół kreatywnych i dociekliwych redaktorów i autorów. Ich pracę wspomagają specjaliści ds. PR oraz marketingu. Na łamach DomNanowo.pl publikowane są nowości wnętrzarskie oraz różne materiały warte opisana i scharakteryzowania. Nasze felietony oraz artykuły poradnikowe tworzone są z myślą o czytelnikach. Z nami każde wnętrze może stać się wyjątkowe.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button