
Większość osób lubi frytki, lecz rzadko decyduje się na ich przygotowywanie, gdyż kojarzą się one z daniem smażonym na głębokim tłuszczu i w związku z tym wysokokalorycznym. Rozwiązaniem tego problemu może być jednak frytkownica beztłuszczowa, która pozwala przygotować smaczną i zdrowszą wersję tej potrawy. Z powodzeniem można wtedy na stałe włączyć frytki do swojego jadłospisu, jako przekąskę czy dodatek do dań obiadowych. Jak działa takie urządzenie, co je charakteryzuje i na co trzeba uważać kupując taką frytkownicę?
Spis treści
Mechanizm działania
Podobnie jak w przypadku pieców konwekcyjnych, cały mechanizm oparty jest na wykorzystaniu nagrzanego powietrza. W przeciwieństwie do tradycyjnych frytkownic, pokrojone ziemniaki nie smażą się zatem w oleju, lecz pieką się w gorącym powietrzu. Tym samym w efekcie końcowym będą bardzo chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku. Będą smakowały nieco inaczej niż te przygotowane na tłuszczu, lecz jest to bardzo dobra oraz niskokaloryczna alternatywa, dzięki której po frytki będzie można sięgać zdecydowanie częściej, nawet w przypadku osób pozostających na diecie. Takie frytkownice wyposażone są w specjalny system, który zapewnia szybkie i równomierne rozprowadzanie powietrza po całej komorze urządzenia. Włożony produkt zostanie zatem wypieczony z każdej strony i z tego względu w takiej frytkownicy można również z powodzeniem przygotować mięso czy warzywa.
Zalety i wady frytkownicy beztłuszczowej
Główną zaletą tego typu urządzeń jest fakt, że przygotowywane frytki czy inne potrawy będą w tym przypadku zdecydowanie zdrowsze oraz lekkostrawne. W związku z tym z takich dań nie będą musiały rezygnować nawet osoby, które starają się zgubić nadprogramowe kilogramy czy też stosują dietę przewidzianą dla osób z ryzykiem wystąpienia miażdżycy. Przy przygotowywaniu frytek można wykorzystać minimalną ilość oleju (spryskując wcześniej ziemniaki), lecz nie jest to konieczne, więc w praktyce potrawę można przygotować całkowicie bez tłuszczu. Jest to wariant nie tylko zdrowszy, ale też oszczędny, gdyż w przypadku tradycyjnego smażenia frytek, dokonuje się tego na głębokim tłuszczu, co oznacza duże zużycie oleju i konieczność jego wymiany przy przygotowywaniu kolejnych porcji. Pozwala to również uniknąć woni rozgrzewanego oleju, która bywa drażniąca dla wielu osób i nie ma ryzyka przypalenia oleju. Wśród mankamentów takich urządzeń na pewno należy wymienić wolniejsze działanie. W praktyce wypiekanie takich frytek może trwać nawet dwa razy dłużej niż tradycyjne smażenie. Wreszcie frytkownice beztłuszczowe będą nieco droższe niż tradycyjne modele i trzeba się liczyć z trochę mniejszym wyborem tego typu urządzeń na rynku, gdyż są one mniej popularne niż warianty wykorzystujące olej. Wciąż jest to jednak bardzo dobre rozwiązanie dla osób, które ze względów zdrowotnych lub profilaktycznych muszą ograniczać spożywanie tłuszczu, a nie chcą rezygnować ze swoich ulubionych przysmaków, takich jak właśnie frytki.
Na co zwrócić uwagę wybierając frytkownicę beztłuszczową?
Wybór frytkownic beztłuszczowych może nie być aż tak szeroki jak tradycyjnych wersji, lecz wciąż można znaleźć naprawdę wiele tego typu gadżetów. Poszczególne warianty różnią się od siebie parametrami, od których uzależnione będzie to jak będzie się sprawowało takie urządzenie. Jedną z najważniejszych kwestii jest możliwość regulowania zakresu temperatury. Dzięki temu można dostosować poziom nagrzania powietrza do przygotowywanej potrawy i osiągnąć pożądany stopień wysmażenia. Pozwala to przygotować we frytkownicy nie tylko same frytki, ale też choćby delikatne warzywa czy rybę. Większość regulowanych urządzeń funkcjonuje w przedziale od 50 do 230 stopni Celsjusza. Kolejnym ważnym aspektem jest pojemność koszyka do pieczenia. W przypadku niewielkiego zapotrzebowania wystarczy urządzenie z małym koszykiem, lecz w kontekście dużej rodziny lepiej sprawdzają się większe warianty. Na rynku można znaleźć frytkownice z pojemnikami litrowymi, ale też wersjami nawet pięciokrotnie większymi. Niektóre urządzenia posiadają dodatkowy rożen, umożliwiający komfortowe przygotowywanie potraw mięsnych. Wśród dodatkowych aspektów takich urządzeń można też rozpatrywać posiadanie wyświetlacza (z informacjami o ustawieniach) oraz sygnału dźwiękowego, który będzie wydawany po zakończeniu przygotowywania potrawy. Warto zwrócić również uwagę na to czy urządzenie posiada nienagrzewającą się obudowę, zwłaszcza, gdy wśród domowników znajdują się dzieci. Poszczególne parametry użytkowe sprawiają, że ceny frytkownic beztłuszczowych bywają bardzo zróżnicowane. Większe i bardziej zaawansowane modele, mogą być zatem znacząco droższe, co trzeba uwzględnić w kontekście budżetu przewidzianego na taki zakup.