
Robienie domowych ciasteczek to świetny pomysł na wspólne spędzenie czasu z partnerem czy dzieckiem. Podczas pieczenia będziecie mogli wybrać dowolne kształty i cieszyć się ich wycinaniem. Po upieczeniu pojawi się jednak pytanie: w czym przechowywać słodkości, aby na długo zachowały świeżość? Poznaj nasze wielorazowe propozycje!
Spis treści
3 opakowania na ciasteczka i nie tylko – sprawdź, co warto mieć w kuchni
Im więcej różnych opakowań w kuchni, tym lepiej. Dzięki temu sprawnie zorganizujesz przestrzeń, a podczas gotowania czy pieczenia nie będziesz martwić się tym, gdzie przechowywać swoje wyroby. Warto jednak wybierać konkretne opakowania rozsądnie, aby były wielorazowe i bezpieczne dla żywności. Poznaj nasze propozycje – mają uniwersalny charakter, dzięki czemu sprawdzą się do przechowywania domowych ciasteczek, ale nie tylko. Umieścisz w nich również inne słodycze, warzywa, owoce, a nawet przyprawy czy sypkie produkty.
1. Szklane słoje
Słoiki występują w różnych rozmiarach, kształtach, a także z różnorodnymi opcjami zamykania. Dzięki temu możesz zaopatrzyć się w produkty o różnym przeznaczeniu. Te bardziej dekoracyjne sprawdzą się np. do serwowania ciasteczek podczas rodzinnych uroczystości, a te mniej ciekawe po prostu do przechowywania łakoci w domowej spiżarni. W szklanym pojemniku żywność będzie bezpieczna, a także na długo zachowa świeżość. Pamiętaj jednak, by ostrożnie obchodzić się ze słoikami. Są wykonane ze stosunkowo kruchego materiału. Ich rozbicie może uszkodzić zlew lub podłogę, a do tego spowodować bolesne skaleczenia.
2. Duże worki 26 x 35 cm i w innych rozmiarach
Duże worki 26 x 35 cm oraz w innych rozmiarach doskonale sprawdzą się do przechowywania ciasteczek oraz różnego rodzaju słodyczy dla najmłodszych. Występują w różnych kolorach. Możesz wybrać worek 26 x 35 cm lub sakiewkę w innym rozmiarze, dostosowując jej parametry do ilości łakoci, które upieczecie. Zawsze jednak lepiej wybrać większe, a nie mniejsze opakowanie. Trochę wolnego miejsca nie zaszkodzi, a czasem okazuje się, że wypieków jest więcej, niż się założyło. Na rynku znajdziesz worki 26 x 35 cm z różnych materiałów:
- satyny,
- juty,
- organzy,
- bawełny,
- weluru.
Najlepiej wybierać te przewiewne, czyli np. organzę, jutę czy bawełnę. Dzięki temu duży worek 26 x 35 cm będzie zabezpieczał ciasteczka przed gniciem czy pleśnieniem. Pamiętaj, by wybierać sakiewki, które da się swobodnie zamykać – najlepiej te z zaciągniętymi sznurkami. Ciasteczka będą wówczas chronione przed rozsypaniem się, a jednocześnie będziesz mieć do nich łatwy dostęp.
3. Metalowe opakowania
Metalowe opakowania są dostępne w różnych wersjach rozmiarowych i kolorystycznych. Można w nich przechowywać ciasteczka różnych rodzajów, nawet w dużych ilościach. Będą stanowiły ozdobę kuchni, spiżarni czy salonu. Niezależnie od tego, gdzie je umieścisz, będą po prostu dobrze wyglądały. Pamiętaj jednak, by regularnie zaglądać do ciasteczek i sprawdzać ich stan. Ze względu na ograniczony dostęp powietrza do puszki pojawia się bowiem ryzyko zapleśnienia żywności – po jej wystąpieniu domowe wypieki nie będą się nadawały do dalszego spożycia.
Wielorazowe opakowania na słodkości ułatwią ich przechowywanie. Dobierz je do swoich potrzeb, aby korzystanie z nich sprawiało Ci tyle przyjemności, co samo pieczenie i jedzenie ciasteczek!
Artykuł sponsorowany.