Posiadanie grilla ogrodowego to bardzo duża wygoda. Dzięki temu istnieje możliwość zorganizowania nieoficjalnego spotkania w gronie bliskich przyjaciół na świeżym powietrzu. Ogrodowe grille pozwalają na przygotowywanie ulubionych potraw i smakołyków, np. kiełbasek, karkówki oraz steków. Kluczowe jest dobranie odpowiedniego modelu. Najpopularniejszymi rozwiązaniami są obecnie grille elektryczne, gazowe oraz węglowe. Każda z tych propozycji ma swoje wady i zalety. Sprawdź jaki grill wybrać do ogrodu.
Spis treści
Grill elektryczny – wszystkie za oraz przeciw
Grille elektryczne charakteryzują się tym, że nie zajmują dużo miejsca. Ponadto w razie problemów z pogodą można je swobodnie przenieść do wnętrza domu. Ich najmocniejsze strony to przede wszystkim:
- wygoda obsługi,
- szybkość przygotowywania kolejnych potraw,
- łatwe użytkowanie (wystarczy podłączenie do gniazdka),
- nieprzywierająca powłoka,
- równomierne nagrzewanie się całej powłoki.
Są to zalety obok których nie można przejść obojętnie. Grill ogrodowy w wersji elektrycznej ma również swoje wady. Przede wszystkim chodzi tutaj o ograniczenia związane z wielkością opisywanego modelu. Nie jest to grill XXL, więc nie będzie się nadawał na większe uroczystości rodzinne. Można to przekształcić w jego zaletę, ponieważ dzięki temu nie będzie żadnych trudności ze swobodnym przenoszeniem, gdyż jest bardzo lekki. Model elektryczny może zużywać dość dużo energii elektrycznej, lecz zależne jest to oczywiście od częstotliwości korzystania z danego urządzenia.
Grill gazowy – najmocniejsze i najsłabsze strony
Alternatywą dla wersji elektrycznej jest funkcjonalny grill gazowy. Grill na gaz jest niezwykle łatwy w obsłudze, a poza tym szybko się nagrzewa i jest niezawodny w działaniu. Zaskakuje swoimi rozmiarami i sprzyja organizowaniu nieco większych spotkań w gronie rodzinnym lub też ze znajomymi. Użytkownicy łatwo kontrolują temperaturę i przygotowują swoje ulubione przysmaki, tak aby nie doprowadzić do nadmiernego przypieczenia. Grille gazowe posiadają niezależne palniki boczne, na których można przygotowywać rozmaite potrawy w różnych temperaturach, np. grillowane warzywa. Pozwalają praktycznie na natychmiastowe przyrządzanie smakołyków. Można go łatwo utrzymać w czystości.
Jeśli chodzi o najsłabsze strony warto wskazać tutaj sporą cenę, ponieważ zwykle są to zdecydowanie najdroższe propozycje rynkowe. Ponadto grill gazowy nadaje się jedynie do użytku zewnętrznego i jest dość ciężki. Zajmuje w ogrodzie dużo miejsca.
Grill węglowy – zalety i wady, które warto znać
Ostatnim z popularnych wyborów jest grill węglowy. Potrawy są na nim przygotowywane zdecydowanie wolniej, ale pozwala to na uzyskanie optymalnego aromatu. Poszczególne modele wyposażone są w wiele dodatkowych funkcji, np. w wędzarnie. Grill daje szansę na bezpieczne przechowywanie akcesoriów, np. popielnik. Można go zabierać w inne miejsce, np. do ogrodu sąsiadów lub kogoś z rodziny.
Wadą takiego grilla jest dłuższy czas oczekiwania na możliwość przygotowywania potraw. Rozpalenie węgla oraz utrzymanie idealnej temperatury wymaga zaangażowania, kontroli i czasu. Grille węglowe wymagają również regularnego czyszczenia.
Sprawdź więcej na https://zestawienie.pl.