
Sprzęty gastronomiczne z powłoką non-stick to podstawowe wyposażenie restauracji i innych lokali gastronomicznych. Tego rodzaju naczynia przeznaczone są do intensywnego użytkowania w profesjonalnych warunkach. Niestety z czasem powłoki ulegają zużyciu. Jednak nie ma konieczności pozbywania się sprzętów. Dużo lepszym rozwiązaniem jest regeneracja powłok.
Spis treści
Właściwości powłok non-stick
Sprzęty z powłokami non-stick mają zastosowanie szczególnie w restauracjach i barach, gdzie naczynia są intensywnie eksploatowane. Najpopularniejszym materiałem nieprzywierającym jest teflon. Wykazuje doskonale właściwości hydrofobowe, zapobiegając przywieraniu żywności do powierzchni. Teflon jest bardzo wytrzymały na ścieranie, zarysowania i inne uszkodzenia mechaniczne. Powłoka non-stick pozwala na niskotłuszczowe, a nawet beztłuszczowe smażenie, dlatego sprawdzi się w przypadku przygotowywania dań o delikatnej konsystencji (np. jajka, ryby czy naleśniki). Teflon jest bardzo stabilny termicznie, czyli odporny na działanie wysokich temperatur. Patelnie czy garnki pokryte tym materiałem z funkcją non-stick pozwalają na przygotowywanie potraw w temperaturze nawet do 260 stopni Celsjusza.
Jak rozpoznać, że sprzęt nie nadaje się do użytkowania?
Istnieje kilka czynników, które świadczą o zużyciu sprzętu gastronomicznego. Jednym z nich są widoczne uszkodzenia mechaniczne. Jeżeli powłoka patelni, garnka czy blachy jest porysowana, prawdopodobnie straciła właściwości non-stick. Wówczas potrawy zaczynają przywierać do powierzchni i przypalają się. Smażenie potraw na zużytej patelni wymaga użycia większej ilości tłuszczu, co ma duży wpływ na smak dań. Jakość przygotowywanych potraw do kluczowy czynnik, który decyduje o renomie restauracji, dlatego nie warto zwlekać z wymianą powłoki na nową. Proces regeneracji sprzętów gastronomicznych jest dużo bardziej opłacalny finansowo niż zakup nowych patelni, blach czy garnków. Profesjonalne naczynia zwykle wyróżnia dobra jakość, co idzie w parze z wysoką ceną. Regeneracja sprzętów jest oszczędnym rozwiązaniem. Proces wymiany powłok to działanie proekologiczne i element strategii zrównoważonego rozwoju. Brak konieczności zakupu nowego sprzętu oznacza mniejsze wykorzystanie zasobów, co sprzyja poprawie stanu środowiska naturalnego.
Profesjonalna regeneracja sprzętu gastronomicznego
Regeneracją sprzętów gastronomicznych zajmują się profesjonalne firmy, świadczące usługi dla branży HoReCa. Jedną z nich jest Nelvi Gastro, specjalizująca się w nakładaniu powłok z serii Vitaflon® i Viflon®. Profesjonalne powłoki zwiększają funkcjonalność i właściwości użytkowe powlekanych sprzętów gastronomicznych. Patelnie, garnki, gofrownice czy blachy do pieczenia z funkcją non-stick zapewniają bezproblemowe pieczenie i smażenie. Powłoki nieprzywierające oznaczają bardziej wydajną i przyjemniejszą pracę w kuchni. Sprzęty z nową powłoką nie tylko ułatwiają codzienne przygotowywanie potraw, ale również są łatwiejsze w czyszczeniu i pielęgnacji. Więcej informacji na temat procesu oraz możliwości regeneracji uzyskasz na stronie https://nelvigastro.pl/.
Artykuł sponsorowany.