Jaki piec do pizzy wybrać?

Piec do pizzy to podstawa każdej pizzeria. Urządzenie do pieczenia ma niebagatelny wpływ na możliwości wypieku włoskiego placka, a tym samym na całą ofertę i klimat restauracji. Dowiedz się co wziąć pod uwagę przy wyborze pieca do pizzy.

Piec do pizzy – jaki wybrać?

Trudno jednoznacznie stwierdzić, który piec do pizzy jest najlepszy. Wybór odpowiedniego sprzętu zależy w dużej od specyfiki samej restauracji, w tym powierzchni. Należy pamiętać, że piec nie powinien stać bezpośrednio pod ścianą. Aby zapewnić dobrą wentylację, warto zostawić kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt centymetrów odstępu.
W niewielkich restauracjach, które oprócz pizzy serwują także inne potrawy, lepiej sprawdzi się zatem urządzenie o niewielkich gabarytach. W miejscach, gdzie pizza nie jest sprzedawana na wynos lub na miejscu w dużych ilościach odpowiedni będzie piec jednokomorowy.

Piec do pizzy to podstawa każdej pizzerii

Innego wyposażenia wymaga pizzeria, w której piec stanowi serce całej kuchni. W takim miejscu najlepiej zdecydować się na urządzenie większe, z kilkoma komorami, a także takie, które usprawni cały proces przygotowywania wypieku. Dobrym wyborem może być np. piec przelotowy. To model z taśmą automatyczna, dzięki czemu cały proces wypieku jest zautomatyzowany, a tym samym szybszy.
Należy pamiętać, że odpowiedni do pizzerii jest sprzęt o większej mocy, dzięki czemu pizza pieczona w krótszym czasie. Ciekawym wyborem może być np. piec z płytą szamotową, która zapewnia równomierne wypieczenie placków. Dodatkowo użycie szamotu w piecu gwarantuje stabilniejszą temperaturę.

Inny ważny aspekt przy wyborze pieca do pizzy to rodzaj zasilania. Kupić można piec elektryczny, gazowy lub opalany drewnem. Dobrym wyborem jest piec opalany drewnem, który wprowadza do lokalu niepowtarzalną atmosferę. W dodatku nie jest drogi w eksploatacji i nie często się psuje. Do jego minusów należy natomiast duże gabaryty, przez co taki rodzaj pieca sprawdzi się tylko w dużych lokal. Kosztowna jest również jego budowa. Tańszy w eksploatacji jest piec gazowy. Często wybierany jest również piec elektryczny, najtańszy z całej dostępnej trójki. W przypadku intensywnego wypiekania jego używanie może jednak nie należeć do najtańszych.
Podstawą każdej pizzerii jest bezawaryjny sprzęt, który zapewni możliwość wypiekania pizzy bez problemu przez cały dzień.

Szeroki asortyment pieców do pizzy znaleźć można na https://gastromix.pl/3368-piece-do-pizzy.

Redakcja

DomNaNowo.pl jest magazynem internetowych z kategorii dom i wnętrza. Naszą misją jest inspirowanie i zachęcanie do ulepszania swojej przestrzeni życiowej. Publikujemy poradniki i artykuły o wszystkim co wiąże się z domami, mieszkaniami i wnętrzarstwem. Publikujemy zestawienia aranżacji różnego typu pomieszczeń oraz przestrzeni mieszkalnych. Prezentujemy rankingi zestawienia. Naszą redakcję tworzy zespół kreatywnych i dociekliwych redaktorów i autorów. Ich pracę wspomagają specjaliści ds. PR oraz marketingu. Na łamach DomNanowo.pl publikowane są nowości wnętrzarskie oraz różne materiały warte opisana i scharakteryzowania. Nasze felietony oraz artykuły poradnikowe tworzone są z myślą o czytelnikach. Z nami każde wnętrze może stać się wyjątkowe.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button