
Garnki emaliowane lata swojej świetności mają już za sobą, ustąpiły miejsca modelom ze stali nierdzewnej i aluminium oraz innym nieco droższym konkurentom. Nie oznacza to jednak, że są gorsze i powinno się zrezygnować z ich używania. Wręcz przeciwnie, są one antyalergiczne i w pełni bezpieczne dla zdrowia, dlatego warto nadal z nich korzystać.
Garnki emaliowane – dla kogo?
Garnki emaliowane poleca się przede wszystkim osobom, które chcą zatrzymać jak najlepszy smak i aromat potraw, również tych o kwaśnym smaku. Dzięki temu, że tworzywo, z którego są wykonane garnki nie wchodzi w reakcję z żywnością, wszystkie walory potrawy zostają zachowane. Warto wspomnieć również o oszczędności czasu oraz pieniędzy. Emaliowana powłoka bardzo szybko łapie gorącą temperaturę, dzięki czemu czas przygotowania potrawy znacznie się skraca, a pieniądze za zużycie gazu lub prądu zostają w naszej kieszeni. Warto zauważyć, że garnki te są bardzo odporne, oczywiście pod warunkiem, że prawidłowo się je użytkuje. Jeżeli nie będziemy szorować ich drucianą gąbką, nie musimy obawiać się, że powłoka się zarysuje lub odpryśnie. Warto zauważyć, że garnki emaliowane są dostępne w różnych rozmiarach, co sprawia, że bez problemu można wybrać modele, które będą najbardziej przydatne w danej kuchni.
Garnki emaliowane – walory estetyczne
Mówiąc o garnkach emaliowanych nie sposób nie wspomnieć o ich walorach estetycznych. Na rynku dostępne są modele z wymalowanymi pięknymi wzorami, zaczynając od motywów kuchennych, kończąc na kwiatach, a nawet mini pejzażach. Można kupić od razu cały zestaw lub zdecydować się na pojedyncze garnki i stworzyć ciekawą kolekcję garnków, która będzie zdobiła Twoją kuchnię.
Mniejsze modela mogą okazać przydatne przy serwowaniu potraw na uroczystości, która utrzymana jest w swojskim, wiejskim klimacie. Dzięki temu, że garnki emaliowane świetnie utrzymują temperaturę przez dłuższy czas, możesz zaskoczyć swoich gości nietypową zastawą. Zupę, gulasz lub inne jednogarnkowe dania można podać w niewielkiej wielkości garnuszkach lub kubeczkach z uszkami.
Jak widać mimo tego, że emaliowane garnki nie są już tak popularne jak dawniej, nadal warto mieć je w swojej kuchni. Wbrew wielu niepochlebnym opiniom na ich temat, można im przypisać naprawdę dużo zalet. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to wybór garnków od producenta, który gwarantuje naprawdę wysoką jakość, ponieważ dania przygotowane w uszkodzonych modelach nie są już tak zdrowe.