Sezon grillowy tuż tuż. Znowu zaczniesz spotykać się z bliski w ogrodzie. Śmiechom i ekscytacji nie będzie końca. A żeby umilić ten czas, każdy z Was przygotuje coś wyjątkowo dobrego do jedzenia. Będziecie piec na ruszcie mięso, warzywa i inne frykasy. Ale zanim to nastąpi, sprawdź czy Twój stary grill się jeszcze do czegoś nadaje. Nie? Czas na zakup nowego! Tym razem postaw na grill gazowy. Podpowiadamy, jak go wybrać.
Spis treści
Dlaczego warto wybrać grill gazowy?
Grill gazowy szybko się rozgrzewa i długo trzyma temperaturę. Nie potrzebujesz specjalnej podpałki, węgla i innych akcesoriów. Nie musisz też utrzymywać cały czas żaru. Wystarczy, że przekręcisz pokrętło i gotowe. Odpalasz go tak samo, jak kuchenkę gazową. Za pomocą tego samego pokrętła regulujesz wielkość płomieni, a więc i temperaturę wewnątrz urządzenia. Grill gazowy nie dymi, co jest jego kolosalną zaletą. Możesz go używać na balkonie i z pewnością nie zakłóci to miru domowego Twoich sąsiadów. I co najważniejsze, potrawy z tego typu rusztu mają naprawdę niepowtarzalny smak. A wszystko dzięki możliwości regulacji temperatury i zamykanej pokrywie. Obróbka pożywienia w ten sposób sprawia, że pieczone warzywa czy mięso stają się kruche i soczyste jednocześnie. Grill węglowy nie ma takich zalet. Dlatego, jeśli wciąż zastanawiasz się, czym zastąpić swój stary rożen, wybór jest oczywisty.
Grill gazowy czy może jednak węglowy?
Nie do końca jeszcze się przekonałeś, który grill ogrodowy powinieneś wybrać? I dobrze. Nie ma się co spieszyć, w końcu to decyzja na lata. Grill węglowy to aromat wędzonego dymu, którego nie sposób podrobić. To wspólne rozpalanie brykietu, z którym ciągle jest problem. To także niska cena zakupu. Decydując się na urządzenie gazowe z pewnością wydasz kilkakrotnie więcej niż na grilla węglowego. Do tego będziesz musiał dokupić butlę z gazem. Ale możesz być pewien, że inwestycja szybko Ci się zwróci. Węgiel też jest drogi, a w ciągu jednego sezonu zużyjesz nawet kilkanaście kilogramów.
Grill gazowy ma jeszcze inną przewagę nad tym na węgiel. Łatwo go wyczyścić. Z reguły zawiera specjalny pojemnik, w którym gromadzi się wytapiany podczas pieczenia tłuszcz. Nie okleja on rożna i nie miesza się z resztkami brykietu czy węgla. Poza tym potrawy na nim przygotowane są zdrowsze. Podczas grillowania na gazie nie wydzielają się żadne szkodliwe substancje.
Jak wybrać grill gazowy?
Nie sztuką jest kupić po prostu grill. Jeśli zależy Ci na naprawdę dobrym urządzeniu, zwróć uwagę na kilka szczegółów. Wielkość i j konstrukcję zbadaj na początek. Zastanów się, ile osób zazwyczaj z niego korzysta. Czy tylko domownicy, czy jednak często zapraszacie na grillowanie gości. W tym drugim przypadku będzie potrzebny większy ruszt. Sprawdź również, jakie udogodnienia posiada urządzenie, którym jesteś zainteresowany. Czy ma dodatkowe blaty, na których można szykować jedzenie, albo chociaż miejsce na przydatne drobiazgi. Zastanów się także czy bardziej przyda Ci się grill ogrodowy czy turystyczny. Mobile urządzenia są nieduże i można je ze sobą zabrać nawet pod namiot. Ale wówczas musisz się liczyć, że ruszt będzie znacznie mniejszy. Poza tym zobacz, jaką moc na urządzenie, które chcesz kupić. Najpopularniejsze są w przedziale 8-10 kW.
Weź pod uwagę również liczbę palników. Im więcej, tym równomierniej potrawy będą się piekły na ruszcie. A ruszt wybieraj żeliwny. Ciężki. Taki będzie trzymał temperaturę znacznie dłużej. I na koniec, aromatyzery. Od nich zależy smak przyrządzanych na grillu potraw. Znajdują się między palnikami a rusztem. Im jest ich więcej, tym lepiej. Potrawy będą miały wyraźniejszy smak.
Teraz już wiesz, jak wybrać grill gazowy. Masz już swojego faworyta?