
Urządzając kuchnię, pamiętaj o zachowaniu układu trójkąta roboczego i zabezpieczeniu ścian przed wilgocią. Zobacz, jakie są najczęstsze błędy aranżacyjne i co warto wiedzieć o zabudowie kuchni.
Aranżacja kuchni to inwestycja na długie lata. Im lepiej zaplanujesz układ mebli i sprzętów, tym skuteczniej unikniesz dodatkowych kosztów późniejszych przeróbek i remontu.
Spis treści
Trójkąt roboczy w kuchni – funkcjonalność i ergonomia pracy
Szukasz sposobu na zagospodarowanie kuchni? Przede wszystkim zaplanuj ją zgodnie z układem trójkąta roboczego. Wydzielając trzy strefy, ułatwisz sobie gotowanie i zwiększysz funkcjonalność pomieszczenia. Jak to zrobić? Lodówkę, zlewozmywak i kuchenkę ustaw w planie trójkąta. Każdy ze sprzętów powinien znaleźć się na innym wierzchołku. Zadbaj też o to, aby pomiędzy urządzeniami były właściwe odstępy. Zostaw przestrzeń:
- 120‒270 cm między kuchenką i lodówką,
- 120‒210 cm między zlewozmywakiem a lodówką,
- 120‒210 cm między zlewozmywakiem a kuchenką.
Rozstawienie sprzętu dopasuj do powierzchni oraz możliwości technicznych swojej kuchni (np. lokalizacji gniazd elektrycznych).
Trzy strefy w trójkącie roboczym
Układ trójkąta umożliwi ci wydzielenie stref: przechowywania, przygotowywania i gotowania posiłków. Przestrzeń do przechowywania mieści się przy lodówce. Zaplanuj tam pojemne szafki, półki i kosze cargo, gdzie schowasz przybory kuchenne (blendery, miksery itp.) oraz zapasy żywności z długim terminem ważności (np. kasze, makarony, mąki).
Strefa przygotowywania jest przy zlewozmywaku. Ustaw tam też zmywarkę i zamontuj blat roboczy. W takim miejscu zrobisz pełną obróbkę produktów (mycie, obieranie, siekanie) – bez przechodzenia z miejsca na miejsce.
Ostatnia strefa to część przeznaczona do gotowania. Powinna się tam znaleźć kuchenka lub płyta indukcyjna i okap. Wygospodaruj też przestrzeń na sztućce i przyprawy. W ten sposób będziesz mieć pod ręką wszystko, co jest potrzebne podczas gotowania i doprawiania posiłków. Więcej porad dotyczących funkcjonalnych aranżacji kuchni znajdziesz na stronie https://budogram.pl/.
Zabudowa kuchenna – co warto o niej wiedzieć?
Meble kuchenne w zabudowie to obecnie najczęściej wybierane rozwiązanie. Są efektowne, pakowne i praktyczne. Wygląd frontów, układ i lokalizację szafek, półek i szuflad możesz w pełni dopasować do swoich potrzeb i gustu. Projektując zabudowę kuchenną, weź pod uwagę nie tylko kwestie wizualne, ale też funkcjonalność. Przede wszystkim zachowaj odpowiednią wysokość blatów i dopasuj ją do swojego wzrostu. Optymalna jest wysokość 85–90 cm. Pamiętaj też o uwzględnieniu wnęk ściennych – możesz je dyskretnie zabudować i stworzyć w nich pakowne szafki. Jeśli masz okno w kuchni, zrezygnuj z montażu parapetu. Skonsultuj ze stolarzem opcję wysunięcia blatu roboczego pod samą ramę okna. Dzięki temu zyskasz więcej miejsca do pracy, a całość będzie wyglądała spójnie i elegancko.
Najczęstsze błędy w aranżacjach kuchni
Dobrze przemyślany układ i projekt kuchni sprawi, że szybko się w niej odnajdziesz i zawsze wszystko będzie na swoim miejscu. Do najczęstszych błędów w aranżacji kuchni należą:
- złe oświetlenie – jedna główna lampa to zbyt mało; dodaj też kilka mniejszych punktów, które oświetlają miejsce pracy (np. listwy led pod wiszącymi szafkami i kinkiet przy zlewozmywaku);
- za mało miejsca na przechowywanie – zbyt mała liczba szafek sprzyja szybkiemu zagraceniu blatów roboczych i wprowadzeniu bałaganu do kuchni. Zaplanuj możliwie jak najwięcej zamkniętych szafek i półek, w których zmieścisz wszystkie akcesoria kuchenne;
- złamana zasada trójkąta roboczego – np. umieszczenie płyty grzewczej w rogu przy zlewozmywaku. Jest to nie tylko niewygodne, ale też niebezpieczne.