Płyta grzewcza to centralne miejsce w każdej kuchni. Bez niej – przygotowanie wielu posiłków byłoby po prostu niemożliwe. Obecny wybór różnorodnego sprzętu AGD dostępnego na rynku może być naprawdę przytłaczający. Z reguły jednak najczęściej wybierane są płyty gazowe, indukcyjne, ceramiczne oraz elektryczne. Z powodzeniem można wbudować je w blat. co zagwarantuje bardzo estetyczny i nowoczesny wygląd. Jakie czynniki wziąć pod uwagę, wybierając płytę grzewczą do kuchni? Czym kierować się podczas zakupów?
Spis treści
Rodzaje płyt grzewczych
Jeszcze do niedawna najczęściej wybierana była płyta gazowa. Rozwiązanie takie ma wielu zwolenników głównie ze względu na możliwość gotowania bezpośrednio na ogniu i opcję szybkiego, intuicyjnego regulowania temperatury. Płyty posiadające palniki gazowe z reguły wykonywane są ze stali nierdzewnej lub w nieco bardziej nowoczesnej wersji – ze szkła ceramicznego. Zasilanie odbywa się poprzez użycie gazu ziemnego. Kolejnym popularnym rodzajem płyt grzewczych są kuchenki elektryczne. Jest to najstarsza konstrukcja zasilana energią elektryczną, coraz częściej zastępowana przez płyty ceramiczne i indukcyjne. Są one idealnie gładkie i bardzo dobrze prezentują się pod kątem wizualnym. Wiele osób – ze względów bezpieczeństwa – decyduje się na zakup kuchenki indukcyjnej. Jej ogromną zaletą jest brak możliwości oparzenia dzięki temu, że nagrzewa się ona tylko i wyłącznie pod wpływem specjalnie skonstruowanych naczyń.
Koszty eksploatacji – jaka opcja jest najbardziej ekonomiczna?
Zastanawiając się nad zakupem nowej płyty grzewczej, warto wziąć pod uwagę, jakie koszty będzie generowało jej użytkowanie. Stosunkowo tanie kuchenki elektryczne cieszą się coraz mniejszą popularnością. Częste korzystanie wiąże się bowiem z dużymi kosztami, więc oszczędność podczas zakupu jest tylko pozorna. Dużo tańsze w eksploatacji są płyty ceramiczne. Gotuje się na nich też stosunkowo szybko – więc w krótkim czasie można przygotować wiele potraw. Jednak korzystając z nich, bardzo łatwo się oparzyć. Doskonałym rozwiązaniem może więc okazać się płyta indukcyjna. Jej użytkowanie jest wyjątkowo bezpieczne, a koszty eksploatacji niewielkie. Warto więc wydać nieco większą ilość pieniędzy podczas zakupu, aby móc oszczędzić w późniejszym czasie. Płyty indukcyjne są także wyposażone w wiele nowoczesnych, zaawansowanych technologicznie rozwiązań. Dzięki temu cieszą się niesłabnącą popularnością.
Najważniejsze cechy dobrze dobranej płyty grzewczej
Kupując płytę grzewczą, należy jak najlepiej dopasować ją do swoich indywidualnych potrzeb. Przede wszystkim warto rozsądnie wybrać odpowiedni rozmiar. Liczba palników powinna być dostosowana do rodzaju przygotowywanych potraw. Nie można też zapomnieć o tym, aby wymiary pasowały do liczba szafek i długości blatu. W niewielkiej kawalerce dobrze sprawdzi się płyta z dwoma palnikami, a w dużym domu rodzinnym przyda się ich nawet pięć. Przy wyborze nowej płyty grzewczej nie można też zapomnieć o łatwości w czyszczeniu. Najtrudniej utrzymać w czystości płyty gazowe, a najłatwiej elektryczne, ceramiczne oraz indukcyjne. Kupując płytę indukcyjną, należy jednak uwzględnić konieczność kupienia nowego zestawu garnków. Poleca się zakup płyty grzewczej renomowanej firmy. Doskonałym przykładem może być płyta indukcyjna Electrolux – marka z ugruntowaną pozycją na rynku jest swego rodzaju gwarancją dobrego jakościowo wykonania urządzenia.