
Pielęgnacja pomidorów wymaga wprawy i cierpliwości. Jednym z regularnych zabiegów, które należy wykonywać jest obrywanie ich liści. Celem tego zabiegu jest przede wszystkim zapobieganiu chorobom. Odpowiednie wykonywanie tej czynności może przynieść również zdecydowanie większe plony. Po usunięciu części liści, pomidory stają się bardziej oświetlone, dzięki czemu lepiej i szybciej dojrzewają. Pośród przerzedzonych roślin panuje także lepsza cyrkulacja powietrza, co sprawia, że liście szybciej wysychają. Dzięki temu są one mniej narażone na choroby grzybowe.
Spis treści
Czemu służy obrywanie liści pomidorów? Czy jest to konieczne?
Warto wiedzieć, że zabiegi ogławiania oraz usuwania wilków nie są konieczne w przypadku pomidorów tzw. samokończących oraz odmian karłowych – mają one naturalnie ograniczony wzrost bez konieczności obrywania. Nie jest to obowiązkowy zabieg również w hodowli balkonowej i tarasowej, które stanowią głównie element dekoracyjny. Wówczas krzaki pozbawione liści nie będą się dobrze prezentować. Należy zatem usuwać wyłącznie liście suche i żółknące.
Z obrywaniem liści nie należy również przesadzać. Nadmierne ich obrywanie może prowadzić do zaburzeń wzrostu, plonów oraz gospodarki wodnej. Skutkiem tego może być pękanie pomidorów na krzaku. Warto pamiętać, aby na krzaku nie zostawało mniej niż 15-20 liści. Więcej wskazówek dotyczących uprawy pomidorów można znaleźć na https://poradnikogrodniczy.pl/.
Kiedy należy usuwać liście?
Liście pomidorów usuwa się zazwyczaj w momencie ich zawiązywania. Jest to około 7-8 tygodni przed planowanym zakończeniem uprawy (najczęściej około połowy sierpnia). Jeśli chodzi o szklarnie i tunele, można ten zabieg wykonać później, ponieważ pod osłonami okres wegetacji jest dłuższy niż pod gołym niebem.
Warto pamiętać, że usuwanie liści pomidorów musi odbywać się w ciepły i słoneczny dzień. Liście muszą być suche. Nie należy robić tego wieczorami oraz w dni deszczowe. Wówczas rosa lub krople deszczu sprawiają, że miejsce cięcia nie zaschnie. Skutkiem tego może być dostanie się do wnętrza łodygi patogenów grzybowych.
Które liście należy usuwać i jak to robić?
Należy usuwać liście znajdujące się poniżej zawiązanych pomidorów, pamiętając o pozostawieniu po 1-3 liści, będących blisko owocu. Nie można również usuwać wszystkich jednocześnie. Jednorazowo obrywa się zaledwie od 1 do 3 liści. W pierwszej kolejności powinno usuwać się liście żółte, z plamami lub objawami chorób. Dzięki takiej kolejności, można skutecznie zapobiec rozprzestrzenianiu się infekcji. Ważne jest także usuwanie liści położonych najbliżej ziemi, ponieważ to one są najczęściej moczone podczas podlewania i narażone na choroby. Usuwać liście można za pomocą sekatora lub wyłamując je ręcznie. Obie metody wykonywania tego zabiegu są poprawne. Warto jednak pamiętać, że za każdym razem, przed zastosowaniem jakiegokolwiek narzędzia, ogrodniczego należy je zdezynfekować. Można to zrobić za pomocą alkoholu lub fungicydów. W przypadku każdej z metod, należy usuwać całe liście, nie zostawiając ich kawałków na łodydze. Obcinanie liści wiąże się również usuwaniem tzw. wilków, czyli pędów. Nie należy dopuścić do nadmiernego ich powstawania, ponieważ może to skutkować mniejszymi plonami. Warto usuwać je jak są jeszcze niewielkie, ponieważ eliminowanie dużych pędów może spowodować dużą ranę, która będzie długo zasychała. Wilki mogą być dosyć problematyczne, dlatego ich usuwanie jest jednym z najważniejszych elementów pielęgnacji pomidorów. Ogławianie pomidorów warto zacząć właśnie od nich.
Bardzo przydatne porady dotyczące przycinania pomidorów. Kiedyś nie wiedziałam jak to robić, teraz nie sprawia mi to już problemu.