Jak zbudować piec do pizzy w ogrodzie?

Chyba każdy miłośnik pizzy próbował swoich sił w przygotowaniu tego posiłku w swojej kuchni. To niezwykle uniwersalne danie, do którego możemy dodać wszystko — od różnego rodzaju serów, przez ryby i owoce morza po różnorodne szynki, salami, warzywa, a nawet owoce. Podstawą dobrego smaku pizzy jest jej równomierny wypiek, a domowe piekarniki nie zawsze są w stanie nam to zapewnić. Warto więc zainwestować w ogrodowy piec do pizzy opalany drewnem, który zapewni nam nie tylko prawidłowe wypieczenie posiłku, ale również niesamowite wrażenia dla zmysłów. Jak samodzielnie zbudować, piec do pieczenia pizzy?

Ogrodowy piec do pieczenia pizzy — krok po kroku

Jeśli marzysz, aby w warunkach domowych wypiekać chrupiącą i aromatyczną pizzę niczym z włoskiej restauracji, spróbuj samodzielnie wykonać piec do pizzy opalany drewnem do ogrodu. Wbrew pozorom do samodzielnej budowy nie musisz być murarzem i znać wszelkie techniki budownictwa. Wystarczy, że będziesz kierował się kilkoma ważnymi zasadami, a stworzysz niesamowite miejsce do wypieku własnej pizzy. Co więcej, taki piec świetnie sprawdzi się jako miejsce do wypieku chleba lub zapiekanek, a jeśli odpowiednio zaplanujesz konstrukcję i zamontujesz w niej ruszt, możesz także wykorzystać piec do rodzinnego grillowania.

Piec do pizzy opalany drewnem — budowa

Podstawą budowy pieca na świeżym powietrzu jest wybór odpowiedniego miejsca w przestrzeni ogrodu. Konstrukcja nie może znajdować się zbyt blisko domu i drzew, aby nie stwarzać niebezpieczeństwa w przypadku pożaru. Już nawet niewielki ogień w połączeniu z podmuchami wiatru mógłby rozprzestrzenić się na pobliskie gałęzie lub elementy budynku, zagrażając jego wnętrzu. Piece i grille ogrodowe powinny więc stać w bezpiecznej odległości, najlepiej 3-5 metrów od roślin i domu.

Po wybraniu miejsca czas na elementy konstrukcji. Zaprojektuj kształt pieca i wybierz materiały potrzebne do jego budowy. Tradycyjne piece zazwyczaj u dołu posiadają miejsce na przechowywanie drewna, zaś góra pieca ma kształt kopuły, wyglądem przypominającej kamienne igloo ?. Piec do pizzy opalany drewnem powinien być zbudowany solidnie, z materiałów odpornych na ogień i przystosowanych do wysokich temperatur. Od czego zacząć?

Krok pierwszy — podstawa pieca do pizzy

Jeśli wyznaczyłeś już miejsce i zaprojektowałeś kształt pieca, zacznij od przygotowania jego podstawy. Zazwyczaj pod konstrukcję wylewany jest beton, który, poza oddzieleniem pieca od przestrzeni ogrodu, niweluje straty ciepła w komorze. Możesz użyć także ognioodporne płyty lub cegły szamotowe, które dodadzą stylu i eleganckiego wyglądu całości.

piece do pizzy

Krok drugi — budowa konstrukcji

Budowa pieca do pizzy to czasochłonna, ale bardzo opłacalna inwestycja. Po przygotowaniu fundamentu połóż na niego warstwę gliny, która powinna mieć około kilkunastu centymetrów. Z gliną możesz zmieszać słomę, co stworzy dodatkową warstwę izolacyjną. Następnie należy poczekać, aż glina wyschnie, co na świeżym powietrzu może potrwać nawet 2-3 tygodnie. Choć długi czas oczekiwania jest nieco niewygodny, warto pozwolić całości spokojnie związać.

Gdy spód konstrukcji będzie gotowy, czas na palenisko. Możesz zbudować je z wcześniej wspomnianych cegieł szamotowych, łączonych żaroodporną zaprawą murarską. Aby piec do pizzy był kompletny, nad paleniskiem wymuruj kopułę. Możesz ułatwić sobie to zadanie, korzystając ze specjalnego ramienia do układania cegieł lub przy użyciu formy z mokrego piasku, wokół której układa się cegły. Kopuła pieca może również zostać wybudowana z gliny. W tym celu na palenisku usypuje się kopiec z piasku, który następnie okładany jest mokrymi gazetami, aby nie stracił kształtu. Na gazety nakładana jest glina, a po jej wyschnięciu należy wyciąć otwór, przez który wyciągnięty zostaje piasek. Pamiętaj, aby otwór miał szerokość blachy lub łopaty, którymi będziesz wyciągać wypieczoną pizzę.

Ważnym elementem, który musi posiadać piec do pizzy jest komin, który powinien znajdować się z przodu konstrukcji. Odpowiednio zamontowany komin dba o poprawną cyrkulację powietrza i rozprowadzanie dymu. Możesz wykonać go za pomocą wkładów kominowych, które łączy się ognioodporną zaprawą.

Często piece do pizzy w przedniej części posiadają drzwiczki. Choć pizza na cienkim cieście piecze się bardzo szybko i nie wymaga izolacji ciepła, warto zamontować zamknięcie, które przyda się choćby przy wypiekaniu chleba. Zamontuj w miejscu otworu drzwi stalowe, które dobrze zatrzymają ciepło we wnętrzu pieca.

pizza

Krok trzeci — izolacja pieca

Piec do pizzy opalany drewnem powinien być odpowiednio zaizolowany, aby ciepło nie wydobywało się na zewnątrz, tym samym wydłużając czas i ingerując w efekty pieczenia. Do izolacji użyj mat z włókna ceramicznego, montowanej z wykorzystaniem specjalnego kleju. Następnie w klej należy wtopić siatkę zbrojeniową, którą połączysz z całością cementem.

Krok czwarty — dodatki do pieca do pizzy

Gdy cała konstrukcja wyschnie, warto dodać do niej elementy dekoracyjne, które umilą Ci gotowanie w ogrodzie. Do przyozdobienia ogrodowej kuchni możesz poszukać w sklepie dekoracyjnych kamieni lub kolorowej kory. Zaopatrz się w specjalne maty lub deski do ułatwienia krojenia produktów, rękawice żaroodporne i łopatę do wkładania i wyciągania potraw.

Zapewnij sobie także łopatkę lub szufelkę, którymi wyciągniesz zalegający w piecu popiół. Możesz zaopatrzyć się także w szczotkę do czyszczenia pieca i specjalny nóż do krojenia pizzy. Wybór dodatków powinien być Twoją subiektywną decyzją.

Piec opalany drewnem — podsumowanie

Świeża pizza pieczona w prawdziwym piecu opalanym drewnem ma wyjątkowy smak i zapach. Wybudowanie własnego pieca w ogrodzie to doskonała okazja na rozwijanie kucharskiego kunsztu i tworzenie niezwykłych potraw na świeżym powietrzu. Choć w modzie są teraz wygodne, elektryczne piece, warto samodzielnie zbudować własne miejsce, w którym powstawać będą potrawy nie tylko z Włoch, ale i z całego świata!

Redakcja

DomNaNowo.pl jest magazynem internetowych z kategorii dom i wnętrza. Naszą misją jest inspirowanie i zachęcanie do ulepszania swojej przestrzeni życiowej. Publikujemy poradniki i artykuły o wszystkim co wiąże się z domami, mieszkaniami i wnętrzarstwem. Publikujemy zestawienia aranżacji różnego typu pomieszczeń oraz przestrzeni mieszkalnych. Prezentujemy rankingi zestawienia. Naszą redakcję tworzy zespół kreatywnych i dociekliwych redaktorów i autorów. Ich pracę wspomagają specjaliści ds. PR oraz marketingu. Na łamach DomNanowo.pl publikowane są nowości wnętrzarskie oraz różne materiały warte opisana i scharakteryzowania. Nasze felietony oraz artykuły poradnikowe tworzone są z myślą o czytelnikach. Z nami każde wnętrze może stać się wyjątkowe.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button