
Osmoza – co to jest?
Filtrowanie wody jest jednym ze sposobów na zwiększenie pozytywnego wpływu na środowisko i ograniczenie zużywania na co dzień plastikowych butelek. Wpływa także pozytywnie na nasz budżet. Technologia dała ludzkości możliwość odzyskiwania wody słodkiej, nadającej się do picia przez człowieka. Proces osmozy nie jest nowym odkryciem. Nie był jednak stosowany od początku do oczyszczania wody słodkiej. Jej pierwotnym przeznaczeniem było odsalanie wody morskiej.
W naturze znajdują się materiały, charakteryzujące się selektywną przepuszczalnością płynów – czyli tylko w jednym kierunku. Ten proces zachodzi w praktycznie każdym organizmie żywym. Pierwsza membrana osmotyczna stworzona przez człowieka została stworzona w roku 1860, jednak była ona mało elastyczna. Badania mające na celu lepsze poznanie jej działania i stworzenia syntetycznej wersji nadającej się do użycia trwały ok. 100 lat. Dopiero po tak długim czasie rozwój technologii pozwolił na stworzenie egzemplarzy, które pozwalały na szersze zastosowanie . Działanie membrany polega na wyrównywaniu poziomu stężenia płynu, np. wody (zanieczyszczonej i czystej). Czysta woda przepływa w kierunki większego stężenia, pod wpływem ciśnienia osmotycznego, które powstało po rozdzieleniu dwóch poziomów zanieczyszczenia membraną osmotyczną.
Odwrócona osmoza w filtrach do wody
Działanie osmozy w naturalnych warunkach nie sprzyja oczyszczaniu płynów z zanieczyszczeń. Odkrycie membran poliamidowych Sourirajana w 1952 r. pokazało, że proces ten można odwrócić. W ten sposób udało się usunąć z wody praktycznie wszystkie znajdujące się w niej zanieczyszczenia. Zjawisko odwróconej osmozy działa przeciwnie do tego zachodzącego w naturze. Dzięki wykorzystaniu ciśnienia wody „przepycha” się jej cząsteczki przez materiał membrany. Pozwala to na uzyskanie krystalicznie czystego płynu nadającego się do spożycia. Dokładność filtrowania, jaką oferują dzisiejsi producenci membran, pozwala na usunięcie z wody nie tylko zawiesin czy cząsteczek nierozpuszczalnych. Eliminuje z niej:
- wirusy,
- bakterie,
- związki chemiczne szkodliwe dla zdrowia.
Żywotność membrany osmotycznej
Tak jak każdy produkt, również i filtry odwróconej osmozy ulegają zużyciu i po czasie nie działają już tak dobrze. Powierzchnia zewnętrzna może zacząć się ścierać, a na filtrze może wystąpić kamień (w przypadku dużego zanieczyszczenia wody). Jednak żywotność dobrej jakości membrany może wynosić nawet do 3 lat regularnego użytkowania. Jej trwałość zależy od wielu czynników:
- sprawność filtrów ochronnych,
- wysokość zanieczyszczenia filtrowanej wody,
- ciśnienie wody,
- jej temperatura,
- natężenie użytkowania.
Zastosowanie filtrów odwróconej osmozy w Twoim domu będzie inwestycją na lata. Pomoże zadbać o środowisko, a także samopoczucie Twoje i Twojej rodziny.
Artykuł gościnny