Posadzki przemysłowe – jakie wybrać i jak o nie dbać?

Nowoczesne posadzki z żywic wykazują dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne, chemiczne, a także ścieranie. Odpowiednia pielęgnacja pozwala utrzymywać je w dobrej kondycji i wydłużyć ich żywotność.

Którą posadzkę wybrać?

Wybór posadzki trzeba uzależnić od specyfiki danego zakładu. Systemy epoksydowe i poliuretanowe inaczej reagują na kontakt z pewnymi substancjami chemicznymi – na przykład z kwasem mlekowym, z którym w reakcję może często wchodzić posadzka w mleczarniach.

Żywica epoksydowa może w wyniku takiego kontaktu ulec niepożądanym procesom żółknięcia lub korozji. W takim wypadku lepiej sprawdzi się system poliuretanowy.

Z drugiej strony, jedną z najważniejszych przewag posadzki epoksydowej jest to, że działa ona antypoślizgowo. Minimalizuje to ryzyko niebezpiecznych wypadków z udziałem pracowników. Dlatego też na obszarach produkcyjnych takich jak kuchnie komercyjne lub rzeźnie, gdzie posadzka często może być wilgotna – lepiej sprawdzi się system epoksydowy.

Posadzki poliuretanowe i epoksydowe mają ze sobą więcej cech wspólnych niż różnic. Często można stosować je zamiennie. W przemyśle spożywczym jednak mogą występować sytuacje, w których jedna z nich sprawdzi się lepiej.

Jakie są różnice?

Posadzki poliuretanowe charakteryzują się dużą elastycznością. Są miękkie i odporne na zadrapania – pochłaniają część energii kinetycznej uderzeń. Dobrze sprawdzają się w niskich temperaturach. Nie dają sobie jednak rady z dużymi obciążeniami.

Posadzki epoksydowe są znacznie twardsze niż te wykonane z żywicy poliuretanowej. Dzięki temu cechują się wysoką trwałością. Odznaczają się też wytrzymałością na duże ciężary i nie odkształcają się pod naciskiem.

Warto też pamiętać, że w czasie układania posadzek poliuretanowych trzeba unikać wilgoci. Wykonana z niej posadzka, która nie zdąży całkowicie wyschnąć przed wejściem w reakcję z wodą lub zawartą w powietrzu wilgocią, może utracić wszystkie swoje pożądane właściwości.

Konserwacja i naprawa posadzek

Okresowo zaleca się stosowanie preparatów konserwujących zawierających w swym składzie nanocząsteczki krzemu oraz polimery. Tego rodzaju środki utrudniają osadzanie się brudu na posadzkach, a także znacząco ułatwiają i przyspieszają proces kolejnego mycia. W celu przedłużenia żywotności posadzek żywicznych niezbędne jest ich regularne kontrolowanie w celu wykrycia i usunięcia punktowych uszkodzeń.

Prawidłowo przeprowadzona naprawa zabezpiecza przed wnikaniem w warstwę podposadzkową wody lub substancji chemicznych. Naprawa rys i pęknięć polega na nacięciu ich specjalnym frezem, a następnie wypełnieniu nacięcia elastyczną masą poliuretanową.

W przypadku wykrycia ubytków podłoża uszkodzony fragment należy wyciąć i wypełnić żywicą. Posadzki, które uległy znacznemu zużyciu można poddać procesowi renowacji. Polega on na wyczyszczeniu i wyszlifowaniu powierzchni, a następnie pokryciu jej kolejną warstwą żywicy.

Chociaż odpowiednio dobrane posadzki na bazie żywic charakteryzują się długą żywotnością, warto pamiętać o ich regularnej pielęgnacji i konserwacji. Należy mieć świadomość, że czyste i zadbane powierzchnie są nie tylko bardziej efektowne, ale i bezpieczniejsze dla osób, które z nich korzystają.

Redakcja

DomNaNowo.pl jest magazynem internetowych z kategorii dom i wnętrza. Naszą misją jest inspirowanie i zachęcanie do ulepszania swojej przestrzeni życiowej. Publikujemy poradniki i artykuły o wszystkim co wiąże się z domami, mieszkaniami i wnętrzarstwem. Publikujemy zestawienia aranżacji różnego typu pomieszczeń oraz przestrzeni mieszkalnych. Prezentujemy rankingi zestawienia. Naszą redakcję tworzy zespół kreatywnych i dociekliwych redaktorów i autorów. Ich pracę wspomagają specjaliści ds. PR oraz marketingu. Na łamach DomNanowo.pl publikowane są nowości wnętrzarskie oraz różne materiały warte opisana i scharakteryzowania. Nasze felietony oraz artykuły poradnikowe tworzone są z myślą o czytelnikach. Z nami każde wnętrze może stać się wyjątkowe.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button