Własna restauracja – jak wybrać blachy do pieczenia?

W trakcie codziennej pracy w zakładzie gastronomicznym, elementem kluczowym są oczywiście właściwe naczynia. To, na ile klienci zadowoleni są z dań, zależy od sposobu ich przygotowania. Same umiejętności kucharskie to nie wszystko. Wysokiej jakości blachy pozwolą dobrze przygotować mięso, warzywa, czy inne potrawy. Dlatego warto dokonać właściwego zakupu.

Jakie blachy do pieczenia kupić?

Najczęściej standardowe blachy do pieczenia kojarzy się z wypiekaniem ciast. Jeśli tego typu produkty również przygotowuje się w restauracji, warto wyposażyć kuchnię zarówno w prostokątne blachy, jak również te przeznaczone do babeczek. Keksówki, jak wskazuje sama nazwa, sprawdzą się przy okazji tego typu ciast, ale też pasztetów. Obecnie blachy najczęściej wykonuje się z aluminium. Materiał ten jest doskonały w zakładach gastronomicznych. Łatwo go umyć, ale co ważniejsze, doskonale przewodzi ciepło, co pozwala na przygotowanie pysznych dań i ciast.

Blachy do piekarnika

Blachy do pieczenia trzeba dobrać przede wszystkim pod kątem ich wielkości. Mocowane są na szynach, które znajdują się na obu, bocznych ściankach. Warto postawić także na różnorodność. Tak samo płytkie, jak również głębokie blachy są niezbędne w codziennej pracy. Wybór blach powinien być podyktowany rodzajem menu, które restauracja oferuje. Brytfanny tłuszczowe do piekarnika pozwalają na przygotowanie potraw, bez obawy, iż te będą przywierać. To przekłada się na ich jakość, ale też późniejsze, szybkie mycie tych naczyń. Jeśli w ofercie jest także pizza, niezbędny będzie zakup specjalnej blachy do pizzy.

Brytfanny do restauracji – jakie kupić?

W tym przypadku bezwzględnie należy postawić na jakość. Na rynku dostępne są modele wykonane z aluminium, szkła żaroodpornego, żeliwa, czy ceramiki. Dobry kucharz wie, że smak potrawy zależy od tego, w jakim naczyniu zostało przygotowane. Dlatego ceramiczna brytfanny do pieczenia to obowiązkowe wyposażenie restauracyjnej kuchni. Należy zwrócić na to, czy naczynie posiada pokrywę, czy nie, ponieważ to również wpływa na właściwości dania i jego smak. Ceramika posiada wiele zalet:

  • dania do niej nie przywierają
  • jest ekologiczna – nie wydziela żadnych substancji w trakcie nagrzewania się
  • pozwala na ograniczenie tłuszczu w trakcie przyrządzania potraw
  • szybko się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło

Jednak wśród naczyń nie może zabraknąć także brytfanny ze szkła lub żeliwnej kupimy je przede wszystkim w sklepie Orion AGD. Taka różnorodność pozwoli na odpowiedni dobór naczynia pod kątem dania.

Redakcja

DomNaNowo.pl jest magazynem internetowych z kategorii dom i wnętrza. Naszą misją jest inspirowanie i zachęcanie do ulepszania swojej przestrzeni życiowej. Publikujemy poradniki i artykuły o wszystkim co wiąże się z domami, mieszkaniami i wnętrzarstwem. Publikujemy zestawienia aranżacji różnego typu pomieszczeń oraz przestrzeni mieszkalnych. Prezentujemy rankingi zestawienia. Naszą redakcję tworzy zespół kreatywnych i dociekliwych redaktorów i autorów. Ich pracę wspomagają specjaliści ds. PR oraz marketingu. Na łamach DomNanowo.pl publikowane są nowości wnętrzarskie oraz różne materiały warte opisana i scharakteryzowania. Nasze felietony oraz artykuły poradnikowe tworzone są z myślą o czytelnikach. Z nami każde wnętrze może stać się wyjątkowe.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button