Różnego rodzaju patelnie wykonane z materiałów najwyższej jakości będą nam służyć przez długi czas. Jednak, by tak było rzeczywiście, warto zadbać o te naczynia od pierwszego użycia i należycie je konserwować.
Patelnie żeliwne, patelnie aluminiowe czy marmurowe (oraz te wykonane z innych materiałów) to naczynia niezbędne w kuchni. Pozwalają przygotować smaczne potrawy w dość szybki sposób. Jednak by patelnia służyła nam jak najdłużej, jedzenie do niej nie przywierało i by obróbka termiczna nie szkodziła jakości potrawy ani naszemu zdrowiu, ważne jest, by pierwsze użycie patelni odbywało się zgodnie z pewnymi regułami. Zależą one przede wszystkim od tego, z jakiego materiału naczynie zostało wykonane. Jak więc powinno wyglądać pierwsze użycie patelni? Czy przepalanie jest konieczne? Czy to tylko powielany mit? O tym w dalszej części artykułu.
Spis treści
Jak przygotować patelnie stalowe i patelnie aluminiowe do użycia
Choć stal i aluminium różnią się od siebie – aluminium jest od stali lżejsze i ma lepsze przewodnictwo cieplne – to przygotowanie do użytkowania patelni stalowych i patelni aluminiowych jest podobne. Po pierwsze naczynia zaraz po zakupie należy umyć i osuszyć, np. ręcznikiem papierowym. Następnie patelnię aluminiową czy też patelnię stalową należy wypełnić wodą i zagotować ją na kuchence. Niektórzy polecają dodanie obierków ziemniaczanych i gotowanie ich w wodzie przez ok. 15 min. Po tym czasie należy wylać zawartość – ponownie wytrzyj patelnię i posmaruj ją cienką warstwą tłuszczu (oleju roślinnego). Można też zastosować grubą warstwę soli (bez wody) i podpalać ją na patelni przez 10 min. Potem wysypać sól, pozostawić patelnię do ostygnięcia i posmarować cienką warstwą oleju – zostawić na 2–3 dni. W ten sposób najłatwiej zahartować patelnię stalową czy patelnię aluminiową.
Patelnie żeliwne i patelnie marmurowe – pierwsze użycie
Patelnia żeliwna i patelnia marmurowa to również naczynia, które trzeba przed pierwszym użyciem zahartować. W przypadku patelni żeliwnej pierwszy i ostatni raz myjemy patelnię płynem do mycia naczyń. Potem wystarczy mycie w ciepłej wodzie. Osuszamy patelnię i nakładany cienką warstwę oleju lub smalcu – można to zrobić za pomocą papierowego ręcznika. Następnie kładziemy patelnię do rozgrzanego piekarnika. W przypadku patelni żeliwnej ważne jest, by położyć ja do góry dnem. Patelnię wypalamy w temp. 250 st. Celsjusza przez godzinę. Dobre patelnie z nieprzywierającą powłoką ceramiczną, patelnie marmurowe traktujemy podobnie jak patelnie aluminiowe – myjemy je w gorącej wodzie przy użyciu płynu do naczyń. Następnie należy je wytrzeć miękką ściereczką i rozgrzać przez 30 sek. na kuchence. Potem naczynie zdejmujemy z kuchenki, nakładamy olej roślinny i rozcieramy ręcznikiem papierowym.
Czego nie robić – niezależnie od typu patelni
Warto pamiętać o tym, aby przy myciu patelni nie rysować ostrymi drucianymi zmywakami jej dna. Rysy na nim mogą sprawić, że jedzenie podczas smażenia będzie przywierać. Dodatkowo możemy też uszkodzić powłokę, dzięki której patelnie nieprzywierające spełniają swoją funkcję. Dobrze jest też pamiętać o tym, by używane detergenty były jak najdelikatniejsze. Ważne jest też to, by rozgrzanej patelni żeliwnej nie kłaść pod zimną wodę. Mogą wtedy pojawić się pęknięcia. Jak już wcześniej wspomniano, poza pierwszym razem, ten typ patelni myjemy podczas całego jej dalszego „kuchennego żywota” jedynie gorącą wodą.
Patelnie aluminiowe, patelnie marmurowe, patelnie żeliwne wymagają różnego rodzaju wypalania przed pierwszym użyciem. Podobnie jest w przypadku patelni stalowej. Nie jest więc to krążący mit, który nie wiadomo, co właściwie daje, a metoda niezbędna do tego, by patelnia służyła nam jak najlepiej i by była opłacalną inwestycją.