
Przygotowane samodzielnie soki mają niezwykły smak, aromat, a także dostarczają organizmowi mnóstwa potrzebnych witamin i mikroelementów. Dzięki domowej produkcji tego typu napoju, mamy pewność, że w jego skład wchodzą tylko owoce i warzywa, a nie, tak jak w przypadku wielu soków dostępnych w sklepach, konserwanty i substancje zagęszczające. To bardzo ważne, gdy chcemy odżywiać się w sposób zdrowy i świadomy, dlatego też coraz większa ilość osób rezygnuje z zakupu gotowych soków i chce zacząć swoją kulinarną przygodę wykonując je samodzielnie. Najczęstszym dylematem przed jakim stajemy jest wybór urządzenia, które nam to zadanie ułatwi oraz będzie w pełni odpowiadało naszym potrzebom. Sprzętem specjalnie dostosowanym do robienia soków jest wyciskarka oraz sokowirówka. Czym różnią się te urządzenia? Które z nich wybrać?
Spis treści
Szybkość pracy
Ważnym pytaniem, jakie powinniśmy sobie zadać rozważając zakup urządzenia do robienia soków, jest to czy i w jakim stopniu zależy nam na szybkiej pracy sprzętu i uzyskaniu zdrowego napoju w jak najkrótszym czasie. Na to, ile będzie trwało przygotowanie soku największy wpływ, oprócz obrotów urządzenia, ma wielkość otworu na owoce. W tym przypadku bezkonkurencyjna jest sokowirówka, do której owoce i warzywa można wkładać w całości, pozbywając się jedynie zdrewniałych części, takich jak, na przykład, ogonki od jabłek. Wyciskarka ma zdecydowanie mniejszy otwór wlotowy, dlatego składniki na sok trzeba kroić w dużo mniejsze kawałki. Jeśli więc zależy nam na szybkiej obróbce, to zdecydowanie lepiej zainwestować właśnie w taki sprzęt.
Konsystencja i właściwości soków
Soki uzyskane przy pomocy wyciskarki i sokowirówki różnią się między sobą znacząco jeśli chodzi o ich konsystencję. Te z wyciskarki są bardziej mętne, gęste. Niektóre owoce, na przykład, truskawki po przepuszczeniu przez to urządzenie mają konsystencję musu, który jest bardzo pożywny i może być bardziej traktowany jak posiłek aniżeli rodzaj napoju. Posiada on również wyższą zawartość błonnika pokarmowego, który ułatwia trawienie i poprawia kondycję pracy jelit. Sok z sokowirówki jest bardziej klarowny, a przy tym nie traci nic ze swoich właściwości odżywczych – ma taki sam zasób witamin i mikroelementów jak jego gęstszy odpowiednik z wyciskarki. Warto pomyśleć, jaki rodzaj soku preferujemy – czy wolimy bardziej pożywne soki przypominające wyglądem i konsystencją przecier lub mus, czy jednak przemawia do nas możliwość uzyskania klarownego soku o jednolitej strukturze.
Składniki soków
Przed zakupem konkretnego urządzenia warto zastanowić się z jakich owoców i warzyw planujemy robić najwięcej soków. W zależności od rodzajów składników, jakie chcemy wykorzystać, efektywność wyciskarki i sokowirówki może znacznie się różnić. W przypadku miękkich owoców i warzyw, takich jak, na przykład, maliny i pomidory lepszą efektywność ma wyciskarka, z której możemy uzyskać więcej gęstego soku, zazwyczaj w formie musu. Podobnie jest w przypadku zieleniny, a także składników bogatych w skrobię, na przykład, mango lub bananów. Sokowirówka idealnie sprawdzi się przy produktach twardych, takich jak marchew czy buraki.
Składanie i mycie urządzenia
Ważnym aspektem, na który powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze sprzętu jest stopień trudności składania jego elementów. Zarówno w przypadku sokowirówki jak i wyciskarki, montowanie części urządzenia nie powinno stanowić większego problemu. Jednak mając na względzie tego typu czynność, szala nieznacznie przechyla się na korzyść sokowirówki, która posiada mniej elementów, a co za tym idzie szybciej i nieco łatwiej się ją składa. Jeśli chodzi o pozbywanie się z urządzenia resztek owoców i warzyw oraz mycie jego elementów, to w przypadku wyciskarki jest to mało skomplikowana czynność, ponieważ części sprzętu cechuje raczej prosta forma, bez trudnych do oczyszczenia zakamarków i wrębów. W przypadku sokowirówki zazwyczaj trochę więcej czasu należy poświęcić myciu sitka, natomiast jest to czynność mało skomplikowana i nie powinna nam zabrać zbyt wiele czasu. Zarówno wyciskarka jak i sokowirówka są proste w składaniu, obsłudze, a także myciu, dzięki temu sprawdzą się nawet w przypadku osób początkujących, które nie mają większego doświadczenia przy pracach kuchennych.
Wyciskarka i sokowirówka to urządzenia, których zakup warto rozważyć, by praca w kuchni była jeszcze przyjemniejsza i aby nasza dieta mogła zostać poszerzona o pełnowartościowe soki pozbawione niekorzystnych dla naszego organizmu substancji. Użytkowanie tych sprzętów jest bardzo intuicyjne, a elementy łatwe w montażu i oczyszczaniu po skończonej pracy. Warto zainwestować w urządzenie, które będzie wykonane z trwałych i niepodatnych na uszkodzenia części, by cieszyć się produkcją domowych soków przez długie lata. To, czy zdecydujemy się na kupno wyciskarki czy sokowirówki zależy od naszych indywidualnych potrzeb, które warto przeanalizować przed udaniem się do sklepu po nowe urządzenie. Sokowirówka i wyciskarka może być nie tylko świetnym poszerzeniem asortymentu kuchni, ale także wspaniałym pomysłem na prezent dla wielbicieli soków lub fanów zdrowego odżywiania.