Schładzarka szokowa w ostatnich latach bije rekordy popularności wśród osób zaopatrujących lokale gastronomiczne. Dzięki temu urządzeniu szybko zmniejszysz temperaturę dania, nawet zaraz po jego przygotowaniu. To pozwala zachować wszystkie właściwości potrawy, a także świeżych warzyw czy owoców. Zakup schładzarki szokowej daje lokalowi gastronomicznemu mnóstwo korzyści. Jeżeli chcesz poznać jej wyjątkowe zalety, koniecznie przeczytaj nasz artykuł na ten temat.
Spis treści
Co wyróżnia schładzarkę szokową na tle innych urządzeń?
Schładzarka szokowa jest potocznie nazywana “szokówką”. Obecnie wiele osób związanych z gastronomią myśli lub planuje jej zakup. Ci, co już nabyli coraz popularniejszą “szokówkę”, prawdopodobnie nigdy nie pożałują swojego wyboru. Dlaczego?
To urządzenie chłodnicze jest cenione z wielu powodów. Jeden z nich to możliwość bardzo szybkiego, w porównaniu z innymi chłodziarkami, obniżenia temperatury każdego dania. W dodatku można to zrobić zaraz po jego przygotowaniu.
Wiele wysokiej jakości schładzarek szokowych posiada funkcję zamrażania. Niektóre takie urządzenia są w stanie obniżyć temperaturę potrawy od +70C do -18C w czasie zaledwie 240 minut. Taka schładzarka szokowa to doskonały pomysł, który świetnie sprawdzi się w wielu lokalach gastronomicznych czy firmach cateringowych.
Jak działa schładzarka szokowa?
Przede wszystkim schładzarka szokowa działa w bardzo szybkim tempie. To umożliwia brak utraty jędrności czy smaku potrawy po jej rozmrożeniu. W przypadku innych urządzeń do schładzania czy mrożenia tak najczęściej się nie dzieje.
Ma to duży związek z wielkością kryształów lodu w przygotowanych posiłkach. Mianowicie powstawanie dużych kryształów w trakcie obniżania temperatury dania uszkadza jego strukturę. Natomiast podczas rozmrażania traci ono znaczną część swoich soków. Jeżeli kryształki są mniejsze, potrawy zachowują swoje pierwotne właściwości oraz smak i zapach. Takie mrożenie umożliwia właśnie schładzarka szokowa.
Dlaczego warto zainwestować w schładzarkę szokową?
“Szokówka” zapewnia komfort i wygodę w lokalu gastronomicznym. Doskonałym na to przykładem jest możliwość zamrożenia owoców sezonowych. Zwykle ich przydatność do spożycia to niestety bardzo krótki okres. Zwłaszcza jeżeli przechowuje się je bez schładzarki szokowej. Jeżeli w nią zainwestujesz, będziesz miał pewność, że przechowywane przez Ciebie owoce sezonowe nie zmienią swojej konsystencji, smaku czy zapachu, nawet po ich odmrożeniu. Twoi klienci z pewnością to docenią. Podobnie rzecz ma się z potrawami z menu Twojego lokalu. Również zachowają swój smak, aromat czy konsystencję, nawet po długim przebywaniu w schładzarce szokowej.
Schładzarka szokowa, a wyższy poziom higieny w Twoim lokalu
Wykorzystanie schładzarki szokowej w Twojej restauracji z pewnością pomoże Ci sprostać wyśrubowanym zasadom higieny dotyczących lokali gastronomicznych. Trzeba podkreślić, że obniżanie temperatury produktów żywnościowych w bardzo krótkim czasie skutecznie zapobiega rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych. W przypadku schładzania potraw w standardowych urządzeniach ten proces zazwyczaj trwa wiele godzin. A gdy używasz schładzarki szokowej, schładzanie posiłków trwa o wiele krócej, co nie pozwala na rozwój wielu różnym, niebezpiecznym bakteriom.
Każdy lokal gastronomiczny potrzebuje nowoczesnych rozwiązań technologicznych. To usprawnia jego pracę i wznosi przygotowanie potraw na wyższy poziom. Dobrym na to przykładem są wspaniałe właściwości schładzarki szokowej. Wierzymy, że i Ty wkrótce się na nią zdecydujesz.