Konglomerat jest jednym z najpopularniejszych materiałów, z których realizowane są nowoczesne blaty kuchenne. Na tle innych rozwiązań wyróżnia się stonowaną, jednolitą kolorystyką, dobrymi walorami użytkowymi oraz idealną powtarzalnością surowca. W rezultacie, świetnie nadaje się do nowoczesnych, urządzonych w minimalistycznym stylu wnętrz, w których wygląd każdego detalu ma ogromne znaczenie dla estetyki całości.
Spis treści
Jakie właściwości posiadają blaty kuchenne z konglomeratu?
Blaty kuchenne z konglomeratu są produkowane z rozdrobionego, naturalnego kamienia (np. kwarcu, marmuru, granitu) połączonego w procesie produkcyjnym żywicą epoksydową. W efekcie powstaje niezwykle trwały materiał o doskonałych walorach użytkowych oraz niższej wadze od swojego naturalnego odpowiednika. Co istotne, konglomerat przyjmuje właściwości kamienia stanowiącego jego bazę, co warto mieć na uwadze wybierając jego rodzaj. W procesie wytwarzania konglomeratu mogą zostać zastosowane różne dodatki – barwniki, brokaty itp., które pozwalają na nadanie gotowemu kamieniowi unikalnych właściwości wizualnych.
Szczególnym zainteresowaniem wśród kupujących cieszy się obecnie konglomerat kwarcowy. Jest to materiał naturalnego pochodzenia, który posiada bardzo szerokie zastosowanie – oprócz blatów kuchennych, na jego bazie można wykonać blaty łazienkowe, schody, parapety, kominki i wiele innych dodatków do wnętrz. Blaty kuchenne z konglomeratu kwarcowego wyróżniają się wysokimi walorami estetycznymi, dobrą odpornością na uszkodzenia mechaniczne oraz cennymi właściwościami antybakteryjnymi związanymi z zawartością jonów srebra. Konglomerat jest także znacznie lżejszy od naturalnego kamienia, co pozwala na uzyskanie grubszych blatów lub ich zainstalowanie na meblach bez dodatkowego wzmocnienia.
Blaty kuchenne z konglomeratu w praktycznym użytkowaniu
Jak widać, blaty kuchenne z konglomeratu posiadają wiele cennych cech, które docenimy w kuchni. Do ich zalet warto dodać także wysoką odporność na zarysowanie i uszkodzenia mechaniczne oraz niską podatność na oddziaływanie kwasów. W praktyce możemy więc bez obaw kroić na blatach z konglomeratu produkty spożywcze, przechowywać na nich ciężki sprzęt kuchenny oraz korzystać z produktów o kwaśnym odczynie – owoców cytrusowych, octu oraz wina. Decydując się na blaty kuchenne z konglomeratu warto jednak mieć świadomość, że nie są one tak odporne na działanie wysokich temperatur, jak chociażby granit. W trosce o ich bezpieczeństwo i estetykę, warto więc zaopatrzyć się w podkładki pod garnki i naczynia i tylko na nich ustawiać gorące przedmioty.
Nowoczesne blaty kuchenne z konglomeratu fantastycznie prezentują się w każdym niemal wnętrzu. Ich uniwersalny i ponadczasowy wygląd będzie doskonale współgrał z estetyką nowocześnie urządzonych kuchni oraz pomieszczeń zaaranżowanych w wielu innych stylach, w tym skandynawskim, prowansalskim, a nawet glamour. Takie szerokie możliwości aranżacyjne zapewnia blatom z konglomeratu możliwość ich realizacji w wielu kolorach i teksturach. Gotowe rozwiązania mogą swoim wyglądem nawiązywać do naturalnych kamieni, być polerowane na wysoki połysk lub całkowicie matowe.