Wybór blatu do kuchni to tylko z pozoru łatwe zadanie. Przed kupnem musimy sobie odpowiedzieć na szereg pytań i zdecydować, jaki rodzaj materiału na blat najbardziej nam odpowiada.
Spis treści
Nim kupimy blat – na jakie pytania powinniśmy sobie odpowiedzieć?
To, jaki rodzaj blatu wybierzemy, powinno zależeć od kilku czynników. Pierwszym z nich jest oczywiście wygląd – w końcu chcemy, aby kuchnia prezentowała się stylowo, wedle naszego gustu. Blat więc musi się wpasować w charakter kuchni, panujący tu klimat i kolorystykę. Najczęściej zresztą podczas aranżacji kuchennej przestrzeni wybiera się w pierwszej kolejności meble, materiał na ściany i podłogi, a dopiero później dopasowuje się do nich blat. Ale wygląd to tylko jeden z ważnych czynników, bo równie istotnym jest funkcjonalność blatu, a mianowicie to, jak często będzie użytkowany.
Na pewno dla wieloosobowej rodziny, gdzie korzysta się z blatu często, powinien on cechować się dużą wytrzymałością. Inaczej to wygląda w przypadku osoby, która nie gotuje w domu lub robi to bardzo rzadko. Tu zdecydowanie sprawdzi się mniej wytrzymała opcja. Oczywiście, niezwykle kluczowe jest również to, ile jesteśmy w stanie zapłacić za blat. Czy chcemy oszczędzić na tym zakupie, wybierając tańsze, ale mniej trwałe rozwiązanie? Musimy sobie odpowiedzieć na tego typu pytania, żeby nie przepłacić, ale z drugiej strony, by za bardzo nie oszczędzić, kupując blat, z którego nie będziemy zadowoleni.
Blaty z płyty laminowanej – popularne i uniwersalne rozwiązanie
Niezmiennie najpopularniejsze są blaty kuchenne z płyty laminowanej, wykonane z niepalnej płyty wiórowej, pokrytej warstwą laminatu o różnej, wedle uznania kolorystyce. Możemy zdecydować się na jednolity kolor, ale i postawić na imitację drewna, kamienia itp. To uniwersalne i budżetowe rozwiązanie. Cechuje się dużą odpornością na ścieranie, uderzenia, zarysowania i wysoką temperaturę, więc w warunkach kuchennych blat doskonale się sprawdza.
A może kompozyt?
Chociaż blaty z płyty laminowanej dominują w kuchniach, to coraz chętnie wybierane są też inne opcje materiałowe. Jedną z nich jest kompozyt, czyli większa mieszanka materiałów naturalnych i mniejsza żywicy akrylowej oraz pigmentów. Wykonuje się je z płyt MDF, pokryte są kilkumilimetrową (od 10 do 16 mm) warstwą kompozytu. Łatwo je dopasować praktycznie do każdej kuchni, ponieważ dostępne są w szerokiej gamie kolorystycznej. Trwałe, odporne na promienie UV, temperaturę, uszkodzenia itp. Droższe od blatów z płyty laminowanej.
Szlachetny jak kamień naturalny
Bez wątpienia blat z płyty laminowanej i keramzytu mają swoje zalety, ale pod względem luksusu i elegancji nie dorównują kamieniowi naturalnemu, zwłaszcza blaty kuchenne granitowe. To piękne, szlachetne i trwałe tworzywo, a wybór blatów z granitu pod kątem kolorystyki i rysunku (np. spieki kwarcowe), jest przeogromny. Wykonuje się je na indywidualne zamówienia.
Stal – nieoczywisty materiał na blat
Stalowe blaty pasują szczególnie do kuchni urządzonych w minimalistycznym stylu. Cechuje je spokojna kolorystyka i jednorodna powierzchnia. Cechują się dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć i temperaturę. Niemniej, ten blat ma dość poważną wadę – trzeba wycierać go do sucha, gdyż ślady po wodzie będą widoczne.
Szkło? Czemu nie?
Blat ze szkła to bardzo ciekawa kuchenna innowacja. Nie tak często spotykana, jak wcześniejsze materiały, ale na pewno zasługująca na uwagę. Do produkcji wykorzystuje się szkło hartowane, co zapewnia, że powierzchnia jest wytrzymała, nie ma więc ryzyka potłuczenia. Wykorzystuje się też szkło klejone, czyli łączy się dwie tafle, które przedzielone są dwiema warstwami folii. To dodatkowo zwiększa bezpieczeństwo korzystania z takiego blatu.
Te kilka ciekawych inspiracji powinno pomów w wyborze idealnego blatu. Wolimy rozwiązanie uniwersalne, a może trwalsze, ale i droższe, czy całkiem nowoczesne i minimalistyczne?