Do czego mogą przydać się w kuchni kratki do studzenia?

Pieczenie ciasta często wiąże się z pośpiechem i wieloma czynnościami do robienia naraz. Trzeba zadbać zarówno o jego przygotowanie, wyrośnięcie, udekorowanie, jak i ostudzenie. W przypadku tego ostatniego można sobie jednak pomóc i uniknąć zbędnego chaosu w kuchni. W takich sytuacjach idealnie przydają się kratki do studzenia. Jakie są jej największe atuty i w których sytuacjach konkretnie ich używać?

Do czego służy kratka do studzenia?

Kratki do studzenia służą przede wszystkim do schłodzenia domowych wypieków. Przy pieczeniu wielu rzeczy naraz w kuchni brakuje czasami miejsca. Dzięki kratkom można odłożyć nawet kilkadziesiąt ciasteczek lub trzy ciasta naraz. Wszystko zależy od ilości poziomów, które wybierze się przy zakupie. Istnieją też wersje na jedno ciasto, które w wielu kuchniach z pewnością wystarczą.

Ważna jest nie tylko ilość miejsca, która przybywa w kuchni, ale też technika studzenia. Kratki posiadają zazwyczaj specjalną powierzchnię antyadhezyjną, dzięki której ciasto nie przywiera do niej od spodu. Dzięki kratkowanemu podłożu ciasto „poci się” również od dołu, dzięki czemu studzenie jest rozłożone na całej powierzchni. Dzięki kratkom do studzenia regularniejszy jest dopływ powietrza ze wszystkich stron. Pozwala to na szybsze stygnięcie, a sam spód jest znacznie lepszy niż przy pozostawieniu ciasta na blasze. Przewiewny dół znacznie lepiej oddziałuje na ciasteczka, które mają dzięki temu znacznie bardziej chrupiące spody.

Dodatkowe funkcje kratek

Kratki do studzenia znacznie ułatwiają również udekorowanie ciasta czy ciasteczek. Dzięki podwyższeniu łatwiej kontrolować lukier, płynną czekoladę czy inne ozdoby, jakie chce się umieścić na wypieku. Ewentualny ich nadmiar nie zostaje na blasze, tylko spada na blat kuchenny, co znacznie ułatwia sprzątanie i wpływa na estetykę ciasta. Jest ono przez to równiejsze i gładsze po bokach.

Używanie kratek do studzenia najlepiej sprawdza się dwuetapowo. Najlepiej odczekać chwilę, zanim ciasto czy ciasteczka trochę ostygną na blasze, a potem należy je szybko przełożyć na kratkę. Pierwszy etap to chłodzenia wstępne, a drugi całkowite. Wielkim atutem jest tutaj czas. Nagrzana blacha stale dostarcza ciastu temperaturę, przez co całość stygnięcia trwa znacznie dłużej. Dzięki dwuetapowemu procesowi otrzymuje się równomierne schłodzone ciasto w czasie krótszym niż godzina. Kratki najczęściej przyjmują wymiary 40 × 25 centymetrów, co pokrywa się z większością blach, jakie można kupić w Polsce. Można jednak kupić też modele niestandardowe – na torty lub większą ilość ciasteczek.

Redakcja

DomNaNowo.pl jest magazynem internetowych z kategorii dom i wnętrza. Naszą misją jest inspirowanie i zachęcanie do ulepszania swojej przestrzeni życiowej. Publikujemy poradniki i artykuły o wszystkim co wiąże się z domami, mieszkaniami i wnętrzarstwem. Publikujemy zestawienia aranżacji różnego typu pomieszczeń oraz przestrzeni mieszkalnych. Prezentujemy rankingi zestawienia. Naszą redakcję tworzy zespół kreatywnych i dociekliwych redaktorów i autorów. Ich pracę wspomagają specjaliści ds. PR oraz marketingu. Na łamach DomNanowo.pl publikowane są nowości wnętrzarskie oraz różne materiały warte opisana i scharakteryzowania. Nasze felietony oraz artykuły poradnikowe tworzone są z myślą o czytelnikach. Z nami każde wnętrze może stać się wyjątkowe.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button